Charles Antoine Delgobe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Charles Antoine Delgobe (født 11. november 1844 i Frankrike, død 1. januar 1916) var bergingeniør og genealog. Han etterlot seg en stor samling slektshistoriske notater, med opplysninger om omkring 5400 slekter.

Slekt og familie

Hans mor var Agnes Fanny Delgobe f. Mesmer (d. 1912).

Han ble gift med Marie Nicolette Louise Floor (1850–1911). De fikk fem barn, deriblant fotografen Christiane Louise Delgobe (1877–1959).

Liv og virke

Han ble født i Château-Thierry i departementet Aisne i Frankrike. Etter å ha studert ved École centrale des arts et manufactures ble han i 1867 uteksaminert som bergingeniør. Han ble den fjerde beste i et kull på 130 kandidater, og fikk raskt jobb ved tyske kullgruver. Etter to år der reiste han til Norge i 1870, og ble først direktør ved Vigsnes kobberverkAvaldsnes. I 1877 ble han driftsdirektør ved Bamble apatittgruver, og i 1879 generaldirektør for det franske selskapet som drev disse gruvene. I 1887 bosatte han seg i Kristiania, og drev konsulentvirksomhet for bergverk. Han var også tolk blant annet for fyrsten av Monaco. I 1907 ble han belgisk visekonsul.

Han studerte norsk språk, historie og topografi. Etter at han i 1872 gifta seg med Marie Floor begynte han også med slektsforskning. Hans notater framstår ofte som rotete, og han skrev ned ting på det han hadde for hånden. Med klisterhjerne var dette alt han trengte for å holde orden på de mange slektene. Han ga ut ei slektsbok, Stamtavle over familien Holberg (1884). I tillegg ble Den norske Slegt Robsahm utgitt posthumt.

Etter hans død ble de slektshistoriske notatene kjøpt av stiftsarkivet i Kristiania, nå Statsarkivet i Oslo. Samlinga ble mikrofilma, og i 2011 ble den også skanna og lagt ut på Digitalarkivet.

Han døde på nyttårsdagen 1916 etter å ha vært syk et års tid, og ble gravlagt på Vestre gravlund sammen med kona.

Bibliografi

Litteratur og kilder

Eksterne lenker