Diderik Aamodt Olsen (1992–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Diderik Aamodt Olsen 19 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Nesodden kommunes 22. juli-minnesmerke er reist ved Vanntårnet i sentrum. En plakett er plassert ved siden av bautaen.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Nesodden kommunes 22. juli-minnesmerke er reist ved Vanntårnet i sentrum. En plakett er plassert ved siden av bautaen.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Diderik Aamodt Olsen, 19 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Diderik. Facebookinnlegg 3. juni 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2022)

Diderik Aamodt Olsen (født 3. juni 1992 på Nesodden, døde på Utøya 22. juli 2011). Han var nestleder for Nesodden AUF og jobbet i Akershus AUFs medlemsblad Replikk, før han ble drept i terrorangrepet på Utøya. Han blir omtalt som en person med faglig tyngde og en skarp poengtert stil. Han gledet seg til å ta fatt på historiestudiene ved Universitetet i Oslo fra høsten 2011. Han trente Taekwondo og skulle graderes til svart belte til jul 2011. Han var i området ved Pumpehuset på Utøya.

Bisettelsen

Aamodt Olsen ble bisatt fra et fullsatt Nesodden Samfunnshus fredag 5. august 2011. Fra det offisielle Norge kom ordfører Christian Hintze Holm (SV), statsråd Anniken Huitfeldt (Ap) og Thomas Hylland Eriksen. Bestevennen Vetle Bo Saga talte også. Felles for alle talerne var hvor sterkt inntrykk Aamodt Olsen hadde gjort, uansett om de hadde møtt ham en gang, eller kjent ham hele livet. [1]

Statsråd Huitfeldt sa blant annet:

– Diderik var en gutt en la merke til. Han virket eldre enn han var. Han bød på hele seg, og han var full av liv. Han var en nådeløs forsvarer av meningsmangfold og retten til å være annerledes. Å miste en gutt på bare 19 år er bare meningsløst.

Leder i Nesodden Arbeiderparti, Thor-Henrik Andersen sa blant annet:

– Vi vil savne en ung mann som ville jobbe for et bedre Nesodden og en bedre verden.[2]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Diderik Aamodt Olsen til minne

Det er med stor sorg vi mottok meldingen om at Diderik Aamodt Olsen var en av ungdommene som omkom under de tragiske drapene på Utøya den 22.7. Hjertene våre er fylt av smerte. Våre tanker og dypeste medfølelse går til hans familie og mange venner.

Diderik var 19 år, nestleder i Nesodden AUF og en aktivt og populær ung mann. Han sto på kommunestyrelisten til Nesodden Ap ved høstens valg og var en engasjert, kunnskapsrik og dyktig politiker. Diderik var svært opptatt av internasjonal solidaritet og kjempet for rettferdighet og likeverd både i utlandet og her hjemme. Han ivret for at ungdom skulle engasjere seg politisk, og var opptatt av at ungdommens stemmer skulle høres. Den 5. juli i år skrev han i et innlegg i Dagbladet om viktigheten av å stemme ved valg: ”Det viktigste er at vi ikke lar noen andre ta avgjørelser på våre vegne. Vær med og bestem, du også!” Diderik engasjerte seg politisk også i forhold til lokale saker, og deltok i arbeidet med å sikre et bedre båttilbud mellom Oslo og Nesodden.

Diderik var en ivrig debattant, og var en av drivkreftene i AUF Akershus sitt medlemsblad ”Replikk”. Vennene i AUF beskriver ham som en raus og omsorgsfull person. Hans rolige og lune væremåte gjorde andre trygge og komfortable i hans nærhet. Han var et stort politisk talent, som vi så inderlig gjerne skulle hatt med oss videre. Han hadde så mye ugjort, men nå er han brutalt revet bort. Det finnes ikke ord som kan beskrive hvor meningsløst dette er. Når vi ser bildet av Diderik, denne flotte unge mannen, går tankene til Nordahl Griegs ord. ”Det er de beste som dør. De sterke, de rene av hjertet. Som ville og våget mest.” Slik føles det for oss som står igjen.

Ingen ting vi sier eller gjør kan erstatte Diderik, men minnene om ham vil leve videre, og vi vil sammen kjempe videre for de verdier han trodde på. Vi vil hedre minnet til ham og de andre unge som døde på Utøya gjennom aldri å gi etter for dem som bekjemper frihet, demokrati og debatt med vold. Samholdet og kjærligheten det norske folk har vist etter den 22.7. gir håp for framtiden, og kraft til arbeidet for et enda bedre Norge og en bedre verden.

Vi lyser fred over Diderik Aamodt Olsen sitt minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [3]

Minneord fra Nesodden Arbeiderparti

Diderik Aamodt Olsen

Bano Abobakar Rashid

Nesodden AUF og Nesodden Arbeiderparti har mistet to av sine flotteste medlemmer. Diderik og Bano er ikke lenger bant oss. Vi har mistet to unge mennesker vi alltid vil være veldig glad i.

Bano var leder og Diderik nestleder i Nesodden AUF. Begge stod på kommunestyrelisten vår til høstens valg. De var våre fremste unge tillitsvalgte, som vi har hatt stor glede av å samarbeide tett med. Og som vi gledet oss til at skulle ta stadig større del i det politiske arbeidet i vårt lokalsamfunn.

De var vår fremtid. En lys fremtid.

Diderik og Bano hadde høye idealer. De var begge kunnskapsrike, viljesterke og dyktige. De var begge særs godt rustet til å kjempe for de verdiene AUF og Arbeiderpartiet tror på. Og kjempet gjorde de!

Vi var særdeles stolte over at Nesodden AUF hadde fått en ung kvinnelig leder. Det var mange år siden sist. Bano tok med seg gleden og varmen fra sin familie inn i det politiske arbeidet. Hun var viden kjent for sitt positive vesen. Alltid på Jakt etter løsninger, alltid med et smil om munnen. Hun var nysgjerrig, smart og fremoverlent. Ingen problemer var for store, alle utfordringer kunne løses. Vi vet at Banos familie delte den samme stoltheten som oss over hennes utrettelige kamp for folks frihet og likeverd.

Diderik var en varm, klok og energisk ung mann. Som nestleder i Nesodden AUF gjorde han en viktig jobb i å bygge opp et vitalt nytt lokallag av AUF på Nesodden. Han var levende opptatt av at ungdom måtte engasjere seg og jobbet selv iherdig med å skaffe flere medlemmer til AUF. Diderik hadde evnen til å omsette sin klokskap i praktisk handling. Han var omsorgsfull, reflektert og kunnskapsrik. Når han formidlet det han hadde på hjertet var det alltid gjennomtenkt.

Vi vil minnes to unge som arbeidet for et bedre Nesodden og en bedre verden. Som fremmet solidaritet, rettferdighet og likeverd, både lokalt og internasjonalt.

Vi vil minnes to aktivt glødende, ressurssterke, positive og vennlige, fredelige og sannferdige unge. De hadde livet foran seg. Nå er de revet bort.

Vi er etterlatt i sorg og fortvilelse. Men vi som står igjen, vil aldri glemme Bano og Diderik. Når vi gråter, skal vi se for oss smilene deres. Når vi er slitne, skal vi minnes energien deres. Når vi har lyst til å gi opp, skal vi minnes deres brennende engasjement.

Vi skal arbeide for det disse to fine unge menneskene stod for. Vi skal fortsette å tro på toleranse, samhold og demokrati. Sammen skal vi sette all vår vilje, alle våre krefter og alle våre evner inn for en bedre verden.

Galskapen som rammet AUF og Arbeiderpartiet skal aldri få bremse den politiske bevegelsen som Diderik og Bano gikk i spissen for. Som AUF-leder Eskil Pedersen så treffende sa i det talen til folkehavet i Oslo under den uforglemmelige minnemarkeringen 25. juli: Han tok noen av de vakreste rosene våre. Men han kan ikke stanse våren.

Bano og Diderik etterlot seg dype furer i nypløyd mark. Etter dem skal det gro videre. De ville aldri akseptert at vi ga opp kampen.

Alle våre tanker og vår dypeste medfølelse går nå til Dideriks og Banos nærmeste familie og venner.


Vi lyser fred over minnet deres.

Johannes Dalen Giske, Tor-Henrik Andersen og Nina Sandberg, Nesodden Arbeiderparti [4]

Minnesteder

Etter terrorangrepene, 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg, og er laga i Iddefjord-granitt. Nesodden kommunes 22. juli-minnesmerke, er reist like ved Vanntårnet i sentrum. Det ble avduka 22. august 2012 av Nesoddens ordfører Nina Sandberg (Ap). [5]

Der finnes flere minnesmerker som skal hedre alle 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedet på Utøyakaia.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [6]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av det og legger ut en minnetekst på sin Facebookside. Minneteksten i 2002 lyder:

Glem ikke 🤍

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre. I dag skulle Diderik fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli. Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.[7]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011. Nedenfor er Aamodt Olsens minnebok avbildet.

Referanser

  1. Knudsen, Steinar: En tung dag for Nesodden. Nestlederen i Nesodden AUF, Diderik Aamodt Olsen (19), ble fredag bisatt fra Nesodden Samfunnshus. Østlandets Blad, lørdag 6. august 2011, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Hafver, Ingvill: Hele Nesodden sørger. Diderik Aamodt Olsen (19) ble bisatt fredag ettermiddag. Akershus Amtstidende, mandag 8. august 2011, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  4. Giske, Johannes Dalen, Tor-Henrik Andersen og Nina Sandberg: 'Minneord. Diderik Aamodt Olsen. Bano Abobakar Rashid Akershus Amtstidende, fredag 29. juli 2011, forsiden og s. 5. Digital versjonNettbiblioteket.
  5. Hafver, Ingvill: Sorgtungt Nesodden. Nå har de fått et felles sted å gå til for å minnes 22/7. Akershus Amtstidende, torsdag 23. august 2012, s. 6. Digital versjonNettbiblioteket.
  6. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  7. 22. juli-senteret: Diderik Aamodt Olsens bursdagsblomst 2022.

Kilder og litteratur