Diriksløkken
Diriksløkken, også kalt Bakkehuset på Uranienborg var en løkke i det nåværende bystrøket Uranienborg i Oslo.
I 1824 fikk byfogd David Vogt bevilling på en ubrukt part i Bymarken, som ble kalt Bakkehuset. Statsråd Jørgen Herman Vogt overtok løkken på sju mål og kjøpte samtidig Kobberslagerløkken fra Incognito. I 1838 kjøpte stiftsprost Edvard Storm Munch løkken, som nå var på 23 mål. Enken solgte Kobberslagerløkken til apoteker Harald Thaulow og overdro Bakkehuset til svigersønnen, generalauditør Christian Ludvig Diriks. Vår store historiker P.A. Munch bodde her i svogerens hus den siste tiden av sitt liv. «Hans arbeidsværelse laa paa kvisten, og herfra skinnede altid et ensomt lys ud i natten. Alle vidste at der sad P.A. Munch og skrev.» Huset på hjørnet av Riddervolds gate og Skovveien ble revet i 1890-årene.
Edvard Diriks forteller videre fra barndommen på Uranienborg:
Den som kun kjender strøket i dets nuværende skikkelse, vil vanskelig kunne sætte sig ind i hvordan der dengang var. Nu er bakker og hauger jevnet med jorden. Støvede gater krydser nu over de gamle alléer i de grønne, frodige haver; sporvognen suser med styr og staak gjennem stille syrenlysthus og tause havegange; for enden av spireahækken, hvor jasminbusken spredte sin duft, har en ostehandler sin sjap. Bygrænsen er flyttet langt ut. Sletterne hvor søndagsjægerne skjøt sidensvans og trost, er nu centrale strøk i storstaden.
Opkjørselen til Bakkehuset fra Briskebyveien (nå Skovveien) var ved Vestheim skole (den franske skole i dag) og førte gjennem en pragtfull kastanjeallé op til huset; dernæst fortsatte frugthaven ned til nuværende Riddervolds gate. Herfra gikk øiet uten hindringer videre over 'Hansejordet', det spredt bebyggede Homansby med dets beitemarker, sletterne nordenfor, og stoppedes først av Grefsenaasens vakre kontur. Mot syd saaes mellem trærne fjorden og dens øer helt fra Akershus til Oscarshall. Mot øst var det kun ett hus mellem Bakkehuset og Slottet. Det var det gamle Incognito med sin ærværdige have og sine to lysthuse. Paa vestsiden løftet to store graastensmure haven op i to avsatser fra den dengang bugtede og altid sølede Briskebyvei; det gav eiendommen herfra et avsluttet og næsten fæstningsmæssig utseende, et godt værn mot det den gang berygtede Briskeby, en usel samling smaahytter med en fordrukken og demoralisert befolkning. (…)» Landturer med nistekurver til Uranienborgskogen var almindelige. Avstanden fra byen var ogsaa længre, da Slotsparken alene var tilgjængelig fra bysiden og ved portnerstuerne; hvis en ikke som vi gutter i utaalmodig harme over dette dumme paafund hadde sørget for hemmelige huller i staurgarden. Den eneste kjørevei til byen var ned Briskebyveien (idag Skovveien), forbi Pihls løkke og Mogens Thorsens. Den traff Drammensveien ved Solli. Hvis lykken og føret var særlig føielig, kunde en faa rask befordring; man satte sig paa kjælke utenfor husvæggen og strøk i et kjør – kanskje ved hjælp av litt fusk for at knipe over Drammensveien til Observatoriebakken – langt ned i Piperviken. Man kunde endog sætte sig paa der, hvor Uranienborgs kirke staaer. I sure, kolde vintermorgener, naar nordensnoen pep over jordene, var det ofte nifst i graalysningen at stabbe til skole. Naar sneen laae høi og alle veie var føket ihop, maatte en imellem ta skiene i bruk for at greie jordene over til slotsportnerstuen, hvorfra det var fremkommelig. Der blev skiene sat ind. Naar det en sjelden gang hændte at fars arbeide i høiesteret kaldte ham til byen paa samme tid som skolen mig, synes jeg at huske selv ham stræve paa ski ved min side. En stor hjælp var det ofte at hele Wergelandsveien fra Parkveien nedover var en eneste islagt sklie – især gik det susende i den daværende bratte bakke ved Grotten. | ||
Kilde
- Holden, Finn: Byløkker i Oslo, Oslo 2007.