Drangedal kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei på deg! Denne siden heter Drangedal kommune

Drangedal kommune
0817 Drangedal komm.png
Basisdata
Kommunenummer 3815
Fylke Vestfold og Telemark
Kommunesenter Prestestranda
Areal 1062.78  km²
Areal land 996.68  km²
Areal vann 66.1  km²
Folketall 4 105 (2018)
Målform Nøytral
Nettside Nettside

Drangedal kommune er en kommune i Vestfold og Telemark fylke (før 1. januar 2020 i Telemark). Den ligger omkring innsjøen Tokke, og grenser mot Gjerstad, Nissedal, Kviteseid, Nome, Skien, Bamble og Kragerø. Navnet kommer av norrønt drangr-, «spisst fjell».

Kommunen er med i regionrådet Grenlandsamarbeidet sammen med Bamble, Siljan, Kragerø, Porsgrunn og Skien.

Kommunesenteret er Prestestranda, mens andre større steder er Tørdal og Drangedal. Vest i kommunen finner man vintersportstedet Gautefall.

Bygdeborgen Gråtoppfestningen ved gården Holte to kilometer vest for Prestestranda ble antagelig brukt av bondeføreren Hallvard Gråtopp under Gråtopp-reisningen i 1438. Gråtoppfestningen ligger omtrent 15 kilometer sør for gården Vrålstad i Tørdal, hvor Hallvard Gråtopp kan ha kommet fra.

Drangedal kirke er en laftet korskirke fra 1775, påbygd 1840. Drangedal tilhørte tidligere Bamble fogderi i Bratsberg amt.

Blant næringsveiene i kommunen er jordbruk viktig, men det er en liten gjennomsnittlig bruksstørrelse (78 daa jordbruksland mot 100 daa i fylket som helhet), slik at dette drives ofte i kombinasjon med andre næringer. Det drives mest med husdyrhold, men skogbruket er også av stor betydning. Plastfabrikk på Prestestranda sysselsetter vel halvparten av de industriansatte i kommunen. Drangedal Bilruter/Teletur er et av fylkets største transportselskaper.

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!