Eiliv Odde Hauge
Eiliv Odde Hauge (født 10. november 1913 i Sunnylven, død 3. juli 1971) var forfatter og dramaturg samt museumsbestyrer på Valdres Folkemuseum (fra 1958).
Han var sønn av prost Gunnar Hauge og Margit f. Stensaa. Han vokste opp i Øystre Slidre og kom tilbake dit i seinere år. Etter eksamen artium som privatist i 1931 tok han forberedende og studerte jus ved universitetet. På 1950-tallet kommenterte han at studiene ble tatt:
ikke særlig alvorlig. Jeg var meget politisk interessert og så det som en stor oppgave å bekjempe den internasjonale kommunisme, i særlig grad den lokale avleggeren, Mot Dag. Var derfor meget aktiv i Studentersamfundet og andre foreninger. | ||
Med «andre foreninger» siktet Hauge kanskje til Norges Nasjonalsocialistiske Arbeiderparti. Hauge var også en kort periode redaktør av det nazistiske tidsskriftet Ragnarok. Da hadde Hauge fått presseerfaring som journalist i Sarpen fra 1937. Under Vinterkrigen var han også sekretær i Finlandshjelpen.
Etter å ha kjempet under felttoget i Norge 1940 flyktet Hauge til Storbritannia, visstnok med fiskeskøyte fra Ålesund. Hauge var så soldat i den norske brigaden i Skottland før han ble sjef for Norwegian Government Film Unit i London. Han ble dekorert med Deltagermedaljen og Haakon VIIs 70 årsmedalje.
Hauge debuterte som forfatter i Skottland under krigen, og skreiv etterpå et ti-talls bøker med motiv fra krigshandlingene. Mange av dem kom i store opplag og et par av dem ble filmet.
Bibliografi
- "Odds against Norway". London, 1941
- "Skotsk jord og norsk himmel". Cappelen, 1946
- "Admiral av det blå flagg : Corneles Cruys...". Aschehoug, 1949
- "Flukten fra Dakar". Bergen, 1951
- "Lykkelige Mosdale : sagaen om et skip". Eide, 1954
- "Mannen som stjal Galtesund". Cappelen, 1955
- "Lady Arbuthnott og hennes menn". Gyldendal, 1957
- "Salt-water thief". London, 1958
- "Valdres Folkemuseum". Fagernes, 1960
- "Så nær under Bitihødn : flanerier om beitinger og Beitostølen". 1965
- "Steile-skapet". Fagernes, 1966?
- "Valdres i norsk malerkunst". Haugetun forlag, 1967
- "Dorothea Anchers krønike : en dokumentar-roman fra 1700-tallet". Dreyer, 1970
Kilder
- Eilif Odde Hauge i folketelling 1920 for Øystre Slidre herred fra Digitalarkivet
- Eiliv Odde Hauge i Historisk befolkningsregister.
- Studentene fra 1931: biografiske opplysninger, statistikk og artikler samlet til 25 års jubileet 1956, s. 136-137
- «Eiliv Odde Hauge» på Wikipedia på bokmål og riksmål
![]() |
Eiliv Odde Hauge er basert på en artikkel fra Forfatternett Oppland, en nettside som drives av Oppland fylkesbibliotek. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |