Elisabeth Espenak

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Elisabeth Honorie Espenak»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Portrett av Elisabeth Espenak i Menneskevennen, 1907

Elisabeth Espenak, egentlig Elizabeth Honor Rowse (født 11. oktober 1863 i Tavistock, England, død 7. februar 1949 i Fana) var aktiv i avholdsbevegelsen i Bergen.

30. juni 1891 giftet hun seg i Bath i England med handelsborger og revisor Jan Ludvig Espenak fra Bergen. 21. oktober samme år kom hun til Bergen.

I folketellingen for 1900 finner vi dem boende i første etasje i Krybbesmuget 4, i 1910 bor de i andre etasje i Fredrik Meltzers gate 1. De hadde ingen barn. I 1910 er mannen registrert som «Kjøbmand Kolonialhandel». Hun og mannen flyttet fra Bergen til Minde i Fana 21. oktober 1921.

Elisabeth Espenak var aktiv i avholdsbevegelsen. Fra 1897 var hun sekretær i Norske kvinners totalavholdsselskap (Det Hvite Bånd), som var blitt stiftet i november 1892. Hun var en dyktig og avholdt sekretær, og i kapittelet om kvinnenes arbeid for avholdssaken i «Norske Kvinder» beskrives hun slik:

Hendes gode forstand, og hendes bestemte og forstaaelsesfulde optræden under vanskelige spørsmaal, har forskaffet hende respekt, kjærlighet og sympati og gjort hende til den uundværlige personlighet inden selskapet som hun er.

Ved kommunevalget i 1901 stilte hun til valg på Avholdspartiets liste i Bergen, og ble valgt inn i kommunestyret for perioden 1902-1904. Hun ble også valgt som suppleant til formannskapet i samme periode. Hun stilte ikke til gjenvalg ved neste kommunevalg.

Litteratur og kilder

Eksterne lenker


Logo De 100 første.jpg Elisabeth Espenak er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.Bergen byarkiv logo.jpg Elisabeth Espenak er basert på en artikkel publisert eller bearbeidet av medarbeidere ved Bergen byarkiv og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Se også Forside:Bergen byarkiv.