Elise Heyerdahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Elise Heyerdahl (ukjent fotograf)

Elisabeth Susanne Heyerdahl (1858-1921) var en av de seks første kvinnene som ble valgt inn i Kristiania bystyre. Hun representerte Høire i bystyret fra 1901 til 1907. I 1904 fikk hun fast plass i formannskapet, som første kvinne. Elise Heyerdahl var lærer i den høyere skole og senere i folkeskolen i Kristiania i mer enn 40 år.

Bakgrunn

Elise Heyerdahl var født i Christiania. Foreldrene var Stadsmegler Jens Paludan Heyerdahl (1814-1867) og Anne Cathrine Fahne Broch (1817-1904). Hun var ugift.

Heyerdahl gikk på Nissens pikeskole og tok guvernanteeksamen 1877. Etter eksamen ble hun ansatt ved Gjertsens skole i Kristiania og arbeidet der til 1891. Fra 1893 var hun ansatt ved Ruseløkka skole i Kristiania. Hun deltok aktivt i de daværende private nordiske skolemøter. I tillegg til arbeidet som folkeskolelærer var hun også i en del år lærer ved øvelsesskolen ved Nissens seminar.

Ruseløkka skole ca 1890. Elise Heyerdahl var lærer ved denne skolen i en årrekke (ukjent fotograf)Original i Oslo museum. Se: www.oslobilder.no

Ved folketellingen i 1900 for Kristiania bodde hun i Frognerveien 18 sammen med sin mor, som var enke, og sin eldre søster, Jørgine Heyerdahl, som også var lærerinne. Ved folketellingen i 1910 var hun og søsteren bosatt i Løkkeveien 4 i Johannes menighet.

Politikeren

Elise Heyerdahl hadde gjennom hele livet et sterkt og aktivt sosialt engasjement og var meget politisk interessert. Med sitt engasjement for kvinners politiske deltakelse og for barn og unges kår var hun en sentral politiker for Høyre i hovedstaden.Hun var blant de seks første kvinner som ble valgt inn i Kristiania kommunestyre ved valget 1901, og hun ble samtidig valgt som suppleant til formannskapet, hvor hun etter valget 1904 fikk fast plass som det første kvinnelige formannskapsmedlem i hovedstaden. Etter å ha sittet i kommunestyret i to treårsperioder, frasa hun seg gjenvalg 1907.

Heyerdahl var valgt inn på Høyres liste og var eneste forhåndskumulerte kvinne. Hun beskrives av C. J. Hambro som “en av de sjeldne for hvem en politisk rettsoppfatning var noe av selve livsgrunnlaget”. Hun var en dyktig foredragsholder og ble vurdert som en klok og rolig politiker, fryktløs og rettsindig under politiske debatter. Det var særlig barn og unges situasjon som vakte Heyerdahls engasjement. Hun gav støtet til flere sentrale reformer, bl.a. en lovendring som medførte at barn ikke lenger kunne pantsette ting hos pantelånerne.

Kamp for kvinners deltakelse

Elise Heyerdahl engasjerte seg sterkt også for kvinners deltakelse i det politiske liv. Dette var bakgrunnen for at hun allerede etter 1907 trakk seg fra kommunestyre og formannskap; hun mente at andre kvinner måtte få slippe til og at hun ikke skulle sitte og sperre muligheten for andre i en tid da få kvinner slapp til i slike politiske verv. Likevel jobbet hun utrettelig videre for kvinners deltakelse i politisk arbeid. 1910 deltok hun i stiftelsen av Høirekvinders klub og var fra begynnelsen og i flere år dens formann. 1909 ble hun, som den første kvinne, valgt inn i Høires Centralstyre. Hun var også medlem av forstanderskapet i Den Konservative Forening og flere ganger delegert til Høires landsmøte.

Elise Heyerdahl er gravlagt ved Vår Frelsers gravlund i Oslo
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Logo De 100 første.jpg Elise Heyerdahl er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.