Ellingsrud (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ellingsrudåsen sett fra sørvest.
Ellingsrud skole.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014).

Ellingsrud er et strøk i Bydel Alna i Oslo kommune. Det har navn etter Ellingsrud gård, som er kjent fra middelalderen og lå under Hovedøya kloster. Strøket grenser til Lørenskog kommune og Østmarka.

Gamle Strømsvei går gjennom området og er en del av det gamle veiløpet til den strømmenske hovedvei, som gikk fra bordtomtene på Grønland til gården Strøm i Rælingen. Dagens Strømsveien følger ikke lenger den gamle traséen hele veien, men deler av den opprinnelige veien er bevart. Gamle Strømsvei er en del av denne traséen. Den hadde stor trelasttrafikk frem til 1850-årene.

Mølledrift, sagbruk og teglverk kjent fra middelalderen til 1900-tallet. Boligområdet omfatter Bakås, Ellingsrudåsen, Fjeldstad, Karihaugen og Munkebekken. Bebyggelsen består av blokker, rekkehus og med noen eneboliger. Utbyggingen av området startet på Karihaugen rundt 1970 og fortsatte til ut på 1980-tallet.

Ellingsrudåsen stasjon er endestasjon på T-banen som siden den åpnet 8. november 1981 har vært endestasjon for Furusetbanen (linje 2). Fra 3. april 2016 går denne linjen mellom Ellingsrudåsen og Østerås, før dette gikk den til Kolsås og Frognerseteren.

Ellingsrud kirke (innviet 1981) er plassert like ved T-banestasjonen og Ellingsrudåsen butikksenter. ungdomsskolen Ellingsrud skole (1979) i Edvard Munchs vei 55, barneskolene Ellingsrudåsen skole (1972) og Bakås skole (1980).

Bakås skanse på Ellingsrud fikk strategisk betydning under den store nordiske krig da den svenske kongen Karl XII ble slått tilbake her i mars 1716 da han prøvde å innta Christiania. Rester av skansen er bevart.

Valget til Riksforsamlingen i 1814 av representanter fra Akershus amt fant sted 17. mars 1814 på Ellingsrud gård. Kammerherre Peder Anker og sorenskriver Christian Magnus Falsen ble valgt sammen med Hølandsbonden Christian Christensen Kollerud.

Kilder


Koordinater: 59.934194° N 10.920444° Ø