Firda videregående skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Firda videregående skole er en videregående skoleSandane i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Skolen ble stiftet i 1922 som Firda Gymnas. Hovedbygget er fra 1924.

Beliggenhet

Skolen ligger i like ved Sandane sentrum med Nordfjord Folkemuseum som nærmeste nabo. Gloppen folkebibliotek er samlokalisert med skolen og gir lett tilgang på aktuelt lærestoff, og skolens datarom er åpne også på kveldstid til bruk for elevene. En forholdsvis stor del av elevmassen er hybelboere, og skolen har derfor utviklet et stort tilbud av aktiviteter for elevene i fritiden.

Skolen har gode forhold for idrettsfag med tilgang til Firdahallen (med håndballhall, svømmehall og styrketreningsrom), en grusbane for fotball og Sandane stadion, et kombinert fotball- og friidrettsstadion. I tillegg nytter skolen den allsidige naturen i Gloppen kommune, fjord, skog og fjell.

Skolens historie

Firda gymnas og millomskule, i Sandane i Gloppen kommune.
Foto: Florø og litt om Sunnfjord, Florø, 1935.

Skolen ble startet i 1922 etter initiativ fra Gloppen kommune, Firda Mållag og ungdomslagene Firda ungdomslag og Sunnfjord ungdomslag. Elias Ryssdal ble skolens rektor de første årene. I 1924 kom skolens hovedbygg til. Bygget ble tegnet av arkitekt Per Sande og var arkitektonisk inspirert av Eidsvollsbygningen med strenge krav til symmetri i utformingen av fasade. Dette hadde ni klasserom, festsal, skolekjøkken med mer.

Hovedbygget er fortsatt i bruk ved skolen. Senere er skolen utbygget flere ganger med blant annet en større aula som også nyttes jevnlig til arrangementer for kommunens innbyggere. Skolens bibliotek er også folkebibliotek og ligger i kjelleren av det som i dag er administrasjonsbygningen.

I 1927 ble Kaare Fostervoll ansatt som rektor. Bare 36 år gammel var han da landets yngste rektor. Han ble senere statsråd og kringkastningssjef.

Det første kullet gikk ut i 1925, og var på 27 kandidater, hvorav fem kvinner. Antall kandidater økte til 75-100 årlig og kvinneandelen økte til 35-47 % i årene 1946 til 1967.

Staten tok over skolen i 1946, og Firda Gymnas ble et fireårig såkalt landsgymnas og fra 1948 også en statsrealskole. Firda Gymnas fikk en periode med høy tilsøkning fra hele landet.

I 2008 ble det gjennomført en omfattende utvidelse gjennom prosjektet Trivselshagen. Også den fylkeskommunale idrettshallen, Firdahallen, skal utvides og oppgraderes. Det blir et idrettsanlegg som vil heve kvaliteten på skolens idrettstilbud ytterligere.

Utdanningsprogram

  • Studiespesialisering
  • Idrettsfag
  • Musikk, dans og drama
  • Helse- og sosialfag
  • Medier og kommunikasjon
  • IKT-servicefag (nedlagt høsten 2012)

Rektorer

Tidligere elever ved Firda videregående skole (alumni)

En rekke artister, idrettsutøvere og kjente personligheter har gått på skolen. Blant disse er også en del musikkband. Bandet Fabel ble etablert som To levande og ein død mens medlemmene gikk på Firda videregående skole og musikklinjen der.[1]

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Firda videregående skole» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.

Referanser

  1. nrk.no fylkesleksikon: Firda Gymnas, besøkt 3. august 2010