Fjord kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei på deg! Denne siden heter Fjord kommune

Fjord kommune
Fjord komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1578
Fylke Møre og Romsdal
Kommunesenter Stordal
Areal 1190.58  km²
Areal land 1146.16  km²
Areal vatn 44.42  km²
Folketal 2 642 (2018)
Grunnlagt 2020
Målform Nynorsk
Nettside Nettside

Fjord kommune er ein kommune på Sunnmøre i Møre og Romsdal fylke. Kommunen vart etablert 1. januar 2020, då kommunane Stordal og Norddal slo seg samen. Samanslåinga, som vart vedteke i 2017, var ein del av Solberg-regjeringa si kommunereform. Den nye kommunen har om lag 2600 innbyggjarar. Kommunehuset ligg i Stordal, medan helseadministrasjonen har tilhald i Valldal. Fjord kommune grensar til sunnmørskommunane Ålesund i nord, Sykkylven og Stranda i vest; til Skjåk kommune i Gudbrandsdalen i Innlandet fylke i sør; og til romsdalskommunane Rauma i aust og nordaust og Vestnes i nord.

Etter samanslåingsvedtaket vart det utgreidd to moglege grensejusteringar mellom Stranda og nye Fjord kommune. Dette gjaldt Liabygda i Stranda og bygdene Norddal og Norddal i Norddal. Kommunal- og moderniseringsdepartementet vedtok i 2018 at grensene ikkje skal endrast.

Norddal og Stordal var samde om at namnet på den nye kommunen skulle vere Fjord. Språkrådet var kritisk, av di dette var eit ikkje-eksisterende namn i nokon av kommunane. Departementet meinte allikevel at dei lokale ønskja skulle vege tyngst, og godkjende difor vedtaket.

Etter kommunevalet i 2019 vart Eva Hove frå Arbeidarpartiet vald til ordførar.

Kjelder og litteratur