Fredtun kapell
Fredtun kapell ligger i Killingrudalleen i Solbergelva, Nedre Eiker i Drammen kommune. Bygget ble oppført i 1899, som et forsamlingshus for arbeiderne ved Solberg Spinderi. I 1968 ble huset vigslet som kirkerom.
Thea Haug var ei driftig dame. På initiativ av henne ble det opprettet et pensjonsfond for arbeiderne ved Solberg Spinderi. Fondet var et av de aller første i sitt slag i landet, og fru Haug hadde selv utarbeidet statuttene til fondet. Fru Haug hadde godt med penger, samt mange aksjer i Solberg Spinderi, og hun innså ganske tidlig at arbeiderne ved bedriften trengte et forsamlingshus. Hun mente at dette skulle være et sosialt og religiøst møtested. Fru Haug sørget for at Fredtun ble bygd, og huset sto ferdig i 1899.
De første åra var ei blomstringstid for søndagsskolen. Lissi Thollefsen, som mange år seinere fikk kongens fortjenestemedalje for sitt livslange arbeid i søndagsskolen, kom tidlig inn i denne virksomheten. Framover mot midten og slutten av århundret har søndagsskolen vært en viktig del av virksomheten på kapellet. Tilslutningen har aldri har vært så stor som i begynnelsen.
Men mennesket lever ikke av ånd alene. Dette var en sannhet som Thea Haug og ledelsen ved bedriften hadde stor sans for, og derfor ble det servert god og billig mat i lokalet i flere perioder fram til 1920. Spesielt for alle unge arbeidere som var kommet utenbygds fra for å arbeide ved Solberg Spinderi, var dette en fin ordning. Underholdning kunne de også få. Det ble nemlig vist film på Fredtun allerede i 1910. Det ble utstedt spesielle kort som ga adgang til kinematografforestillingene. Av dette kan vi se at kapellet har hatt stor spennvidde i typen aktiviteter gjennom alle år, og slik er det fortsatt. Fredtun har blitt brukt som forsamlingslokale for Solbergelvens Sanitetsforening, som filialkontor for Nedre Eiker E-verk og tilholdssted for Forsyningsnemda. Det er mange som fortsatt husker juletrefestene på Fredtun, enten det var festen for elevene på bruksskolen og deres foreldre, eller det var Sanitetsforeningens juletrefest.
Året 1968 er et stort skille i Fredtuns liv. Solberg Spinderi markerte sitt 150-års jubileum og besluttet å gi salen et nytt interiør, som har holdt seg godt til denne dag. Man bør merke seg Solbergstoffet på veggene i salen og det fine krusifikset utført av treskjærer Ivar Horgmo. Bedriften sto fortsatt som eier av kapellet, men det ble nå vigslet som kirkerom. Fra nå av har Nedre Eiker menighet råderetten over bruken av kapellet. Da Solberg Spinderi ble nødt til å legge ned driften omkring 1990, fikk menigheten overta kapellet. Det ble da opprettet en stiftelse som tok opp lån og kjøpte eiendommen, og som skulle ta seg av drift og vedlikehold.
Det første store arbeidet som da ble gjort, var restaureringen av taket. Denne jobben ble utført av en tømrerklasse ved Åssiden videregående skole. Taket ble også forsterket, slik at kirkeklokka igjen kunne lyde fra takrytteren og ikke fra støpulen på bakken.
I 2009 kunne kapellet invitere sine gjester til et nytt delikat og velutstyrt kjøkken. Dette er utført av fagfolk takket være gave fra Sparebanken Øst.
Kilde
Fredtun kapell inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside! |