Hans Majestet Kongens Garde

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Garden»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Garden under vaktskifte på Akershus festning.
Foto: Stig Rune Pedersen (2008).
Gardens drilloppvisning i Huseby leir.
Foto: Kjetil Bjørnsrud (2003).

Hans Majestet Kongens Garde er en avdeling i Hæren som fungerer som kongens livgarde. Garden bevokter Det kongelige slott, Skaugum, Bygdøy kongsgård og Akershus festning, og er en del av beredskapsstyrken i Oslo. Enheten ble oppretta i 1856 med base i Stockholm, og ble i 1905 overført til Kristiania. Gardens hovedavløsning på Slottsplassen, som skjer kl. 13.30 hver dag, er en kjent turistattraksjon i Oslo.

Organisering og forlegninger

Garden er organisert som en bataljon i Hæren, og er med omkring 1100 mann den største bataljonen i det norske forsvaret. Bataljonen dele inn i seks kompanier. 1., 2. og 4. kompani er geværkompanier. Et av dem er til enhver tid vaktkompani, som er fordelt mellom vaktobjektene og en beredsskapsstyrke på Huseby leir. 3. kompani er musikk-, drill- og signalkompaniet, ofte kalt Gardemusikken. 5. kompani er et stabs- og støttekompani. Alle disse fem kompaniene er forlagt på Huseby leir, også kjent som Gardeleiren. 6. kompani er rekruttkompaniet, og er forlag på Terningmoen i Elverum.

Tidligere har garden blant annet holdt til på Majorstua, der veinavnet Gardeveien vitner om deres tilstedeværelse. Den tidligere gardekaserna der er nå del av Politihøgskolen.

Uniform

Garden i Stockholm, der den holdt til fra 1856 til 1905.

Paradeuniformen gardistene bærer har gjennomgått bare mindre forandringer siden grunnleggelsen. Den består av svart bukse med to hvite beiser og mørkeblå jake med grønne epåletter og rød passepoil. Offiserer har metall-aktige epåletter. Hatten har blitt noe endra. Opprinnelige bar gardistene en hatt pynta med fjær som var inspirert av hodeplagget til de italienske bergjegerne, Bersaglieri. Senere ble fjærene bytta ut med bøffelhår, og formen på hatten ble noe endra. I annen tjeneste bærer gardistene samme type uniform som andre hæravdelinger, bortsett fra at de primært bruker båtlue i stedet for beret. Rekrutter og aspiranter bruker beret inntil de mottar gardelua.

Uniformsmerkene er forsølva, i likhet med Krigsskolens merker. Inntil 2010 brukte man sort og hvit våpensnor rundt venstre arm på arbeidsuniformen, men den brukes nå kun på skjorta til sommerpermuniformen. Siden 2012 har Garden brukt hærens nye permuniform, i stedet for M70 med gardebelte slik man brukte tidligere.

Oppdrag

Under andre verdenskrig ble garden satt inn for å møte det tyske angrepet. Gardister utmerket seg blant annet i trefningen ved Midtskogen, kampene ved Strandlykkja og kampene ved Lundehøgda.

I forbindelse med terrorangrepene 22. juli 2011 ble mer enn 700 gardister satt inn som forsterka vakthold ved de kongelige residenser, i Regjeringskvartalet og ved andre viktige bygninger i Oslo.

Galleri

Kilder