Gaupesteinmarka

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Markastua Bjerkebekk ligger nordvest i Gaupesteinmarka.
Foto: Leif-Harald Ruud (2020)

Gaupesteinmarka er det sørøstligste delområdet i det skogbeltet rundt Stor-Oslo som kalles Oslomarka. Området er grovt sett begrenset av kulturlandskapet øst for Ski, fylkesvei 154, innsjøen Våg, fylkesvei 120 og fylkesvei 1010 (Kråkstadveien/Tomterveien). Navnet har Gaupesteinmarka fått etter en kolossal steinblokk som ligger rett ved grensen mellom kommunene Nordre Follo, Enebakk og Indre Østfold.

25. januar 2013 fikk 6 470 dekar av Gaupesteinmarka status som naturreservat på grunn av rikt landskaps- og biomangfold. Furuskog med skrinn, lyngkledd skogbunn preger området, og flere rødlistede plante- og dyrearter er registrert der. Landskapet er småkupert, med større høydeforskjeller i den indre delen der Gaupesteinen befinner seg. Flere mindre tjern ligger spredt fra nordvest til sørøst; det største av dem Vientjern ca. halvannen kilometer øst for parkeringsplassen på Granerud. Dessuten er de tre store myrene Orremåsan, Breidmåsan og Langetjernsmåsan karakteristiske for disse vidstrakte skogtraktene. Det høyeste punktet i Gaupesteinmarka er Mjærskaukollen; 300 meter over havet. Den ligger lengst i øst, ikke langt fra fylkesvei 120.

Gaupesteinmarka er et høyt skattet rekreasjonsområde hele året. Det er tre markastuer i området: Bjerkebekk, Gaupesteinhytta og Bråtan. Vientjern er en populær badeplass, og utsiktstårn er reist på toppen av Hjellsåsen og Mjærskaukollen. Om vinteren krysser skiløyper marka i alle retninger, og i sommerhalvåret er terrenget velegnet for orientering.

Brukerne av Gaupesteinmarka har flere alternativer når de skal velge utgangspunkt for turen: Ankommer man med bil, er Ski Golfklubbs bane på Smerta, Granerud skytebane eller Østmarka Golfklubbs bane på Vestby gård i Ytre Enebakk hensiktsmessige valg. Reiser man kollektivt, er Kråkstad og Tomter stasjoner på Østfoldbanens østre linje velegnede steder å starte turen. I tillegg er det bussforbindelse til flere steder langs den nordre og østre delen.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.70459° N 10.98989° Ø