Grefsenkollen restaurant

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grefsenkollen restaurant ble opprinnelig bygget for Ringnes bryggeri, og åpnet i 1927.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Det er god utsikt fra Grefsenkollen restaurant. Her utsikten mot Holmenkollen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Grefsenkollen restaurant ligger på Grefsenkollen i Oslo, Grefsenkollveien 100, ca. 365 meter over havet. Restauranten ble opprinnelig bygget som Grefsenkollen sportsstue for Ringnes bryggeri, og åpnet 10. mai 1927. Bygningen er av laftet tømmer, arkitekt Sverre Poulsen. Bilvei helt opp til restauranten kom først i 1930.

I 1934 ble Grefsenkollen restaurant overtatt av Aker kommune vederlagsfritt fra Ringnes bryggeri, mot at det kun ble solgt Ringnes-øl her. Siden 1984 har restauranten vært i privat eie.

I en artikkel i Aftenposten 22. oktober 1928 ga overingeniør Sigvard Heber sine inntrykk fra Grefsenkollen sportsstue, som altså var navnet den gang:

Denne sportsstuen ligger mer bekvemt til for besøk av Oslos innvånere, enn Østmarkseteren, som mer synes å passe for skiløperungdommen om vinteren. ... Selve sportsstuen er en temmelig lang enetasjes bygning med et opbygg på midten, og har innvendig tilhøire for inngangen et arrangement for tilfeldige korte besøk, hvor man kun ønsker litt kaffe eller øl o. lign., mens man tilvenstre for inngangen kommer inn i en stor spisesal for servering av varm mat. ... Det ser ut til at Grefsenkollen vil kunne bli et søkt sted for fremmede reisende om sommeren. Utstikten fra sportsstuens terrasse utover fjorden er ganske forskjellig fra hvad man ser fra Frognerseteren.

Galleri

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.95886° N 10.80364° Ø