Gunnar Linaker (1988–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Gunnar Linaker 23 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Bardu kommunes 22. juli-minnesmerke.
Foto: Aleksander Nessan (2021)
Detalj på Bardu kommunes 22. juli-minnesmerke.
Foto: Aleksander Nessan (2021)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya. Gunnar Linaker, 23 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Gunnar Linaker, 7. juli 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2022)

Gunnar Linaker (født 7. juli 1988 på Ullevål sykehus i Oslo, død 23. juli 2011 på samme sykehus) var en av AUF-erne fra Bardu kommune som døde etter skuddskadene han fikk i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Det største terrorangrepet i Norge siden andre verdenskrig ble planlagt og utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Linaker ble funnet på teltplassen sørvest for Kafébygget på Utøya. Linaker beskytta de yngre under skytinga og ble selv et offer. Han hylles for sin heltedåd. [1] Linaker jobba som fylkessekretær for Troms AUF, en jobb han elska. Egentlig studerte han statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, men hadde tatt seg studiefri for å jobbe med politikken. Han var listekandidat nr. 9 for Bardu Arbeiderparti til kommunevalget 2011.

Familie

Sønn av feltprest og Ap-politiker Roald Linaker. Storebror til Hanne, som overlevde massakren og som kom fysisk uskadd hjem fra Utøya i 2011.

Bisettelsen

Bisatt fra en fullsatt Bardu kirke fredag 5. august 2011. I tillegg til fullsatt kirke, var også mange samla utenfor og fikk med seg begravelsesseremonien på storskjerm. Linaker var en av 32 terrorofre som ble bisatt samme dag. Presten Jon Henrik Wien forrettet.

Forsvarsminister Grete Faremo representerte regjeringa og talte. Hun sa blant annet:

– Troms og Nord-Norge får ikke mer av kraften Gunnar ville gi for å skape gode liv i Bardu og landsdelen han elsket. Igjen sitter tomheten og sorgen. Det finnes nesten ingen trøst i slike dager. Ikke annen enn den styrke familien, AUF, demokratiet og landet har vist hver eneste dag siden 22. juli 2011.[2]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Gunnar Linaker til minne

Vår kjære Gunnar Linaker fra Bardu er død, bare 23 år gammel. Han mistet livet i den ufattelige tragedien på Utøya. Vi sørger over tapet av en god venn og en primus motor i AUF-aktiviteten i Troms. TIL har mistet en av sine mest trofaste supportere på hjemmekampene på Alfheim. Men tankene våre i denne vonde tiden går først og fremst til Gunnars familie. Dere skal vite at vi står sammen med dere i sorgen.

Gunnar hadde en raus, trygg og varm personlighet. Hans godslige og tillitsvekkende natur sto nesten i kontrast til hans røslige framtoning. Egentlig studerte han statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, men hadde tatt seg studiefri en periode for å jobbe i stillingen som AUF-sekretær i Troms. Han gledet seg stort til valgkampen i Troms.

Gunnar hadde sin hånd over nesten alle aktivitetene i Troms AUF. Han var livsnerven i fylkeslaget og hadde en spesiell interesse for å utvikle organisasjonen videre. Særlig var han opptatt av likestillingsspørsmålet i partiorganisasjonen. Han ivret for å legge forholdene bedre til rette for at jentene skulle få utvikle seg til gode politikere.

Gunnar mente at AUF og Arbeiderpartiet skulle satse enda mer på å få fram kvinnelige kandidater i politikken. Ikke bare fordi dette er riktig å gjøre i et kvinneperspektiv, men også fordi han mente Arbeiderpartiet ville vinne flere valg på det. Resultatet er at AUF nå har et flertall av jenter blant de aktive i Troms. Med sitt store hjerte og sitt organisasjonstalent var han inkarnasjonen av den perfekte AUF-sekretær. Men han var mer enn det. Han var en god venn.

Vi får aldri Gunnar tilbake. Broren, sønnen, kameraten er borte for alltid. Vi må likevel forsøke å beholde troen på det gode i mennesket. Troen på at samfunnet vårt kan bli enda mer rettferdig, enda mer åpent, enda mer inkluderende for alle.

Vi vet at dette er viktige verdier også for Gunnar sin nærmeste familie. Vi kan bare ane hvilken fortvilelse de opplever nå. Og hvordan de for alltid vil slite med savnet etter ham. Vi vet at folket i Bardu vil støtte opp om Gunnars nærmeste pårørende i den vanskelige tiden som kommer.

Det han trodde på – demokrati, samhold og fellesskap – er verdier ingen skal ta fra oss, men som vi må styrke. La minnet om Gunnar være en inspirasjon for oss alle til å fortsette kampen for våre felles verdier. Gunnar Linaker er en av arbeiderbevegelsens falne helter. I dag takker vi hans nærmeste for at han delte av tiden og kreftene sine med oss. Gunnar, vi kommer til å minnes deg for alltid.

Vi lyser fred over Gunnar Linakers minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [3]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg, og er laga i Iddefjord-granitt. De er produsert av Skjeberg-bedriften Johansen Monumenthuggeri i Sarpsborg, og er donert av en anonym giver. Minnesmerkene er påført datoen 2207 2011 og deler av et nyskrevet dikt av Lars Saabye-Christensen.

Bardu kommunes 22. juli-monument er reist ved Bardu kirke og står rett ved Kjærlighetsbenken. I tillegg til Gunnar Linaker mista Bardu kommune Anders Kristiansen (18).

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Linakers minneboktekst lyder:

Gunnar hadde et ønske om å bli diplomat eller jobbe i departementene. Gjennom sine studier i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø og sitt engasjement i AUF og sitt lokalpolitiske engasjement i Bardu, så vi tydelig at det var et mål han kunne nådd. Hans evner til dialog, hans lune form for humor og hans grundige refleksjoner særpreget han. Mens hans aller sterkeste egenskap var omsorgen for andre, for sin søster, for sine foreldre, venner og kolleger. Gode opplevelser sammen med venner, på hjemmekamper til Tromsø, på jaktturer, på skiturer, gode måltider med gode samtaler, mye latter og glede. Og fikk Gunnar anledning, danset han som ingen andre. Til tross for sitt korte liv så vil Gunnar sine ideer om en stadig bedre verden med mer åpenhet og mer rettferdighet leve videre. «Ikke vær likegyldig, bruk stemmeretten.», var det siste han sa i lokalavisen før han dro til Utøya. Han fikk et stort nettverk gjennom sine engasjementer, gjennom sine venner og gjennom sin familie. Savnet av vår kjære Gunnar deler vi med så mange. Vi er så uendelig stolte over han.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [4]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Her viser vi bursdagsblomsten til Gunnar Linaker, satt i resepsjonen i 22. juli-senteret 7. juli 2022. Teksten lyder:

Glem ikke

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre.

I dag skulle Gunnar fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli.

Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.[5]

Referanser

  1. Hylles for heltedåd. Nye Troms 26.07.2011, s. 5. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Olsen, Preben: Han døde for det han trodde på. TF Folkebladet, lørdag 6. august 2011, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  4. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  5. [Gunnar Linakers bursdagsblomst fra 22. juli-senteret, 7. juli 2022.]22. juli-senterets Facebookside 07.07.2022. Besøkt 19.06.2023.

Kilder og litteratur

  • Christensen, Stig H.: Drepte LO-medlemmer. LO-aktuelt 2011 Vol. 106 Nr. 12. Stiftelsen LO media. Oslo, 2011, s. 24-25. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Find a grave: Gunnar Linaker. [1]
  • Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  • Nilssen, Gjermund: Roald Linaker mistet sønnen sin på Utøya: - Det er hardt å ikke hate. Nye Troms 26.07.2011, s. 7. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.