Guro Vartdal Håvoll (1993–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Guro Vartdal Håvoll 18 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Ørsta kommunes 22. juli-minnesmerke står i Laguneparken.
Foto: Gunnar Rogneflåten (2021)
Detalj på Ørsta kommunes 22. juli-minnesmerke.
Foto: Gunnar Rogneflåten (2021)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Guro Vartdal Håvoll, 18 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Guro Vartdal Håvoll 19. juni 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2022)

Guro Vartdal Håvoll (født 17. juni 1993, død 22. juli 2011). Hun var ei av AUF-erne fra Ørsta som ble drept i terrorangrepetUtøya 22. juli 2011. Hun var i Lillesalen i Kafébygget. Det største terrorangrepet i Norge etter andre verdenskrig ble planlagt og gjennomført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Håvoll var aktiv i lokalpolitikken som organisatorisk nestleder i Møre og Romsdal AUF, styremedlem i Ørsta Arbeiderparti og leder i Volda/Ørsta AUF. Hun stod på fjerdeplass for Ørsta Arbeiderparti til kommunevalget høsten 2011. Hun hadde et brennende klimaengasjement og sto opp for de svakeste i samfunnet.

Bisettelsen

Hun ble bisatt torsdag 4. august 2011 fra en fullsatt Vartdal kirke i Ørsta, der også mange stod utenfor. Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) representerte regjeringa under bisettelsen. Møre og Romsdal fylke var representert ved fylkesordfører og fylkesmann. I tillegg var Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter til stede. Klassekameratene fra musikklinja 2MU ved Volda videregående skole framførte «Ein fin liten blome» med Anna Elise Vadset som vokalist. Karen Eikrem Olsen sang Michael Jacksons «Heal the world”. Blant de frammøtte var også Fredric Holen Bjørdal som holdt tale fra AUF og rektor Trond Hjelseth holdt også minnetale.

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Guro Vartdal Håvoll til minne

Det er i dyp sorg vi erkjenner at Guro Vartdal Håvoll omkom i tragedien på Utøya 22. juli. Vi vil med disse ordene uttrykke vår helhjertede medfølelse med familien og vennene.

Guro utstrålte livsglede, og vennene i AUF snakker mye om Guros gode humør og sterke vilje. Guro har selv uttrykt det slik til en venninne:

”Hvorfor skal vi leve som om vi skulle dø i morgen? Eller som om denne dagen var vår første? Hvorfor kan vi ikke bare leve som om livet er fantastisk hver eneste dag.”

Guro var 18 år og gikk på musikklinja på Volda vidaregåande skule. Hun var glad i fjellet og arbeidet mye med miljøpolitikk i AUF. Hun mente blant annet at vi bør la oljen ligge. Hun var også sterkt engasjert for nynorsk. I AUF og partiet ble det lagt merke til at Guro var belest og at standpunktene hennes var godt begrunnet. Vi er heldige som fikk nyte godt av kunnskapen og engasjementet hennes. Vi skulle så gjerne hatt Guro med på laget videre.

Guro arbeidet aktivt for det hun trodde på gjennom de demokratiske kanalene. Hun var leder i Ørsta og Volda AUF, og lokallaget blomstret under Guros ledelse. Guro var organisatorisk nestleder i AUF i Møre og Romsdal og har mye av æren for at laget vant AUFs vervekampanje. Premien skulle deles ut i teltleiren på Utøya dagen etter tragedien.

Samtidig sto hun på fjerdeplass på Ørsta Arbeiderpartis liste til kommunevalget, og vi vet at hun ønsket sterkt å få arbeide med politikk i kommunestyret. Det er uendelig urettferdig at hennes ønske om å delta aktivt i lokaldemokratiet er stoppet av en feig og antidemokratisk voldshandling. Vårt svar er at vi skal engasjere oss enda mer for rettferdighet og demokrati.

”Når en mann kan forårsake så mye ondt – tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen.” Disse ordene er skrevet av en av Guros AUF-venninner fra Møre og Romsdal. Dersom det finnes ord som kan gi trøst, ja så må det være disse ordene. Vi skal møte de hatefulle handlingene med kjærlighet, slik det norske folk har vist i tiden etter tragedien. I Ørsta viste 3500 mennesker sin varme støtte til Guros nærmeste i en verdig minnemarkering. Familien har lidd et ufattelig tap. Vi har mistet ei fantastisk jente som representerte partiets håp og framtid. Vi har alle mistet Guro, men vi nekter å miste håpet.

Vi lyser fred over Guro Vartdal Håvoll sitt minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [1]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. 22.juli-minnesmerket i Ørsta står i Laguneparken, rett ved Hotell Ivar Aasen.

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Håvolls minneboktekst lyder:

Guro Vartdal Håvoll budde på Vartdal i Ørsta kommune, saman med foreldra og to søstre. Ho var svært engasjert og glad i folk. Det var mykje liv, latter og song der ho oppheldt seg. Ho var kunnskapsrik og kunnskapssøkjande. Ho likte å gå turar på fjella på Vartdal, filosofere og lese bøker. Ho var ivaretakande og omsorgsfull.

Guro avslutta våren 2011 2. kl på musikklinja ved Volda vidaregåande skule. Song var hovudinstrumentet. Ho var leiar i Volda og Ørsta AUF og organisatorisk nestleiar i fylkeslaget i Møre og Romsdal. Ho hadde eit politisk engasjement på mange områder, med eit sterkt ønske om å ta vare på menneske både nært og fjernt. Klima- og miljøsaker var spesielt viktige for ho og spesielt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, samt Mørekysten, mot oljeutvinning.

Guro var oppteken av å leve her og no og glede seg over dei små tinga i kvardagen. Ho var til stor inspirasjon for mange.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[2]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebookside. Minneteksten i 2022 lyder:

Glem ikke

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre.

I dag skulle Guro fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli.

Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.[3]

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  2. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  3. 22. juli-senterets bursdagshilsen til Guro 17. juni 2022. https://www.facebook.com/profile/100068995666338/search?q=Guro

Kilder og litteratur

  • Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.