Gustav Gaudernack

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gustav Gaudernack er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Gustav Gaudernack (født i nåværende Býnovec i Tsjekkia 9. oktober 1865, død 31. juli 1914) var gullsmed og formgiver. Han var innvandret fra daværende østerriksk Böhmen, og var først tilknyttet Christiania Glasmagasin som tegner. Han gjorde seg bemerket innen både dragestil og art nouveau, og i tillegg til å drive eget emaljeverksted var han overlærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole.

Familie

Gustav Gaudernack var sønn av snekker Florian Gaudernack (1836–94) og Anna Marie Dietrich (1837–1911), og ble gift i 1895 i Kristiania med Anna Kristine Holmstrøm (1870-1941).

Liv og virke

Gaudernack vokste opp i en håndverksfamilie i Binsdorf (Býnovec) nord i daværende østerriksk Böhmen. Etter middelskoleeksamen i 1880 arbeidet han fire år ved en lampefabrikk, samtidig som han gjennomgikk opplæring i industriell tegning ved en fagskole.

1885–87 gikk han på keramikkfagskole ved siden av arbeidet som tegner. Han studerte ved kunst- og håndverksskolen i Wien 1888–91, og var knyttet til det glassverket Lobmeyr i Wien som tegner.

I 1891 reiste Gaudernack til Norge, og bosatte seg i Kristiania. Han begynte som tegner på Christiania Glasmagasin, der han blant annet tegnet finere glass for Hadelands Glasverk, dels lamper for Høvik Verk. Fra 1892 var han ansatt som tegner hos gullsmed David Andersen.

Fra 1895 begynte Gaudernack å tegne i dragestil. Fra ca.1900 konsentrerte han seg om art nouveau-stilen. I 1910 startet han sitt eget emaljeverksted.

Gaudernack arbeidet som undervisningsassistent i håndverksklassen ved Statens håndverks- og kunstindustriskoles aftenskole fra 1897, og i 1907 foretok han en lengre studiereise til Tyskland, Paris og London for å studere gullsmedopplæring. I 1912 ble en egen gullsmedklasse opprettet på Håndverks- og kunstindustriskolen, og Gaudernack ble dens første overlærer.

I folketellingen for Aker herred for 1910 er Gaudernack registrert med tittelen Lærer ved kunst og håndverkskolen med bosted Granheim i Ullern, sammen med kona Anna og seks barn.

Ettermæle

Gustav Gaudernacks dødsannaonse i Aftenposten 4. august 1914.

Gaudernack døde sommeren 1914 etter en mislykket blindtarmoperasjon. Hans enke overtok verkstedet og to av hans sønner tegnet nye modeller.

I Jan-Lauritz Opstads bok Norsk art nouveau (1979), blir Gaudernack beskrevet slik (utdrag):

Gaudernacks vitigste innsats ligger uten tvil innen emaljekunsten. … I sine sølvarbeider i art nouveau-stil viste han at han mestret alle varianter av stilen. Naturen var hans viktigste inspirasjonskilde, og hans stiliseringer av naturmotivene er gjort med stor dekorativ evne og sans for samspillet mellom form og dekor.

Gustav Gaudernack er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Gravminnet bærer hans portrettrelieff, og titlene Guldsmed og Overlærer ved Haandsverks- og kunstindustriskolen er benyttet.

Kilder og referanser