Hallvard Bergve

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto av Hallvard Bergve.
Foto: Ukjent, hentet fra B. Høverstad: Totens fylkesskole i 50 år, 1882-1932.

Hallvard Bergve (født 24. september 1880 i Fyresdal, død 27. november 1928) var lærer og embetsmann. Etter å ha arbeidet i skolen flere steder i landet ble han i 1919 byråsjef i Kirkedepartementets folkeskoleavdeling, en stilling han hadde til han døde, 48 år gammel.

Familie

Hallvard Bergve var sønn av gårdbruker Knut Bergve (d. 1899) og jordmor Signe Halvorsdatter (1843-1931), og var gift med Asta Marie, født Løvestad (1887-1977). Han var bror av mangeårig overlærer ved Grorud skole, Tormod Knutson (1863-1955).

Liv og virke

Bergve vokste opp i Fyresdal, og tok lærereksamen ved Notodden lærerskole i 1900. De neste 19 årene arbeidet han både ved landsfolkeskole, byfolkeskole og lærerskole. 1914-19 var han ansatt ved folkeskolen i Aker herred, på Grorud.

I 1919 ble Bergve utnevnt til byråsjef i Kirkedepartemenets folkeskoleavdeling, en stilling han hadde til sin død, 48 år gammel.

Ved folketellingen i 1900 er Bergve registrert som folkeskolelærer på adressen Torvet 2 i Larvik. Ved folketellingen i 1910 er han registrert som Lærer ved privat lærerskole med bosted Støen i Elverum, sammen med kona Asta og datteren Helga, som var født samme år.

I 1927, året før han døde, er Bergve i adresseboka for Oslo og Aker oppført med Grorud som bosted.

Ettermæle

Hallvard Bergve er gravlagt på Grorud kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I sin bok i anledning 50-årsjubileet for Totens fylkesskole i 1932 skrev skolebestyrer Boye Høverstad følgende om Hallvard Bergve, som han kjente:

Til sist vil jeg nevne min kjære venn, avdøde byråsjef Bergve, som i sin tid i departementet hadde så meget å gjøre med ungdomsskolene og som gikk bort så altfor tidlig. Da vår skole feiret 40-årsfest, var han tilstede her. Jeg satte så stor pris på det besøket fordi jeg kjente ham så godt fra før, - fra et daglig samvær i 4 måneder ved et offentlig kursus i gymnastikk og sang. Selv om han siden den gang var rykket op til den høie stilling i departementet, var han dog like fullt den samme fortrolige venn og kamerat. Han var en av dem som det blir slikt et stort tomrum efter når de blir borte, - i venneskaren, for ikke å tale om i familien og i det vakre hjem han hadde fått bygget sig derute på Grorud, hvor jeg hadde den glede å besøke ham.

Hallvard Bergve ble begravet fra Grorud kirke 4. desember 1928. Aftenposten kunne i sin morgenutgave dagen etter fortelle at kirken var fylt til trengsel og at det var rik flagning på Grorud i anledning dagen. Bergve ble gravlagt på Grorud kirkegård. Tittelen Byråsjef er benyttet på gravminnet.

Hallvard Bergves vei på Grorud, nedenfor Grorud kirke, ble navngitt etter Bergve i 1940.

Kilder og referanser

Motiv fra Hallvard Bergves vei i Oslo, fra krysset ved Grorudveien.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Eksterne lenker