Hanne Kristine Fridtun (1991–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Hanne Kristine Fridtun 19 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Stryn kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Betaniaparken i Stryn sentrum.
Foto: Frida Røsand (2020)
Plakett på 22. juli-minnesmerket i Betaniaparken i Stryn sentrum.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Hanne Kristine Fridtun, 19 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Hanne Kristine Fridtun, 15. august 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2022)

Hanne Kristine Fridtun født 15. august 1991, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune, var ei av AUF-erne fra Stryn kommune som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Det største terrorangrepet i Norge siden andre verdenskrig ble planlagt og utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Hun var ved Pumpehuset på Utøya. Årets sommerleir på Utøya var den første for henne som ganske fersk fylkesleder for Sogn og Fjordane AUF.

Hun hadde gjennomført helse- og sosiallinja på Stryn vidaregåande skule og hun brukte somrene på å jobbe i hjemmesykepleien i Stryn. Hun var godt i gang med sykepleierstudier i Førde.

Familie

Datter av Eva og Kolbein Fridtun, søster til David Fridtun.

Bisettelsen

Hanne Kristine Fridtun ble bisatt fra Oppstryn kirke torsdag 4. august 2011. Flere enn 800 ville vise henne den siste ære. Sokneprest Kjetil Natland forrettet og tegna et bilde av en solstråle med sterkt sosialt engasjement og stort nettverk. Regjeringa var representert av helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen som både talte og la ned krans på vegne av regjeringa. Ordfører i Stryn, Nils Støyva (Ap) talte varmt om henne. Arbeiderpartiets sekretær, Raymond Johansen talte også.

Spelemannslaget Fjelljom, som Fridtun var en del av, spilte Per Bolstads ”Blomsten i Stryn”. Jorunn Erdal sang «Amazing Grace» og seremonien ble avslutta av «Summertime».[1]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Hanne Kristine Fridtun til minne

”Blant de savnede er Hanne Kristine Fridtun fra Stryn i Sogn og Fjordane.” Vi forstod så altfor tidlig hva denne meldingen betød. Like fullt kom følelsen av gru og sorg på nytt da AUF sin fylkesleder i Sogn og Fjordane ble bekreftet omkommet. Vår dypeste medfølelse går nå til Hannes pårørende og nære venner. Det er så lite vi kan gjøre. Men det vi kan gjøre, er samtidig så viktig. Den verdige minnemarkeringen med nær 2000 mennesker i Stryn sentrum, sammen med små og store markeringer i hele Sogn og Fjordane, gir verdifull støtte til Hannes nærmeste i denne tunge tiden. De vil trenge vår støtte lenge, også når hverdagen etter hvert kommer tilbake i medier og samfunnsliv forøvrig.

Samtidig er vi alle berørt av tragedien. Derfor er det så viktig å søke sammen, og sørge sammen. I fakkeltog og blomstertog, i kirkerom og forsamlingshus, i samtale med familie, venner og kollegaer. Stryn som lokalsamfunn, og Norge som nasjon, skal komme seg gjennom dette med våre beste verdier i behold. Hanne får vi likevel aldri tilbake. Den flotte og positive jenta fra Flo ble revet bort, som så mange andre den grufulle dagen, midt i sine spennende og givende ungdomsår.

Hun var godt i gang med sykepleierstudier i Førde. Få ble overrasket over at hun valgte den veien. Hun gikk helse- og sosiallinja på Stryn vidaregåande skule. I sommer jobbet hun i hjemmesykepleien i Stryn. Også som AUF-er hadde Hanne et sterkt engasjement og et varmt hjerte, som ikke minst banket for de svakeste i samfunnet. Det viste hun blant annet ved den inspirerende talen hun holdt til Arbeiderpartiets landsmøte 2011. Vi føler oss sikre på at landet vårt har mistet en god sykepleier. Og vi vet at AUF har mistet en av sine dyktigste tillitsvalgte. Hanne hadde mange jern i ilden, og var ikke minst en talentfull felespiller. Hun mottok Emil Bolstads legat i 2008, og var aktiv – blant annet gjennom tre år som styremedlem - i Spelemannslaget Fjelljom. Vi har blitt fortalt at Fjelljom i gravferden vil spille Per Bolstads ”Blomsten i Stryn”. Ingenting kan passe bedre

Nå må vi stå sammen i sorgen, og vise at hun ikke døde forgjeves. Det hun trodde på – demokrati og deltakelse, samhold og omsorg for de svakeste – er verdier ingen skal ta fra oss, men som vi må styrke. Inspirert av Hanne og de andre ungdommene vi mistet på Utøya.

Vi lyser fred over Hanne Kristine Fridtun sitt minne.


Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [2]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg, og er laga i Iddefjord-granitt. De er produsert av Skjeberg-bedriften Johansen Monumenthuggeri i Sarpsborg, og er donert av en anonym giver. Minnesmerkene er påført datoen 2207 2011 og deler av et nyskrevet dikt av Lars Saabye-Christensen.

Stryn kommunes 22. juli-monument er reist i Betaniaparken i Stryn sentrum.

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerkeJohan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Fridstuns minneboktekst lyder:

Hanne Kristine vaks opp på Flo i Stryn, saman med foreldre og en bror.

Ho var ei aktiv jente og var blant anna innom speider, tensing, fotball og kulturskolen der ho spelte fele. Ho fekk Emil Lunde Legat og kjøpte si eiga fele, og vart med i Fjelljom spelemannslag. Ho fekk tildleg arbeid i Heimetenesta og var støttekontakt. I 2011 hadde ho sommarjobb i Heimesjukepleien. Ho hadde fullført helse og sosial, påbygg og 1. året på sjukepleiehøgskolen. Hausten 2009 var ho med å starta opp AUF i Førde og Stryn. Var politisk og samfunnsengasjert talsperson for AUF, særlig i media. Der ei av hjertesakane hennar var dei svake og eldre i samfunnet. Våren 2011 vart ho leiar i AUF Sogn og Fjordane. Satt i internasjonalt utvalg og redaksjonsnemnd Sogn og Fjordane AP. Ho hadde ein stor vennekrets og eit stort nettverk både privat og politisk.

Mottoet til Hanne Kristine var «Livet skal ikkje begripes, det skal gripes.»

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [3]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Her viser vi bursdagsblomsten til Hanne Kristine satt i resepsjonen i 22. juli-senteret 15. august 2022. Teksten lyder:

Glem ikke

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre.

I dag skulle Hanne Kristine fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli.

Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.[4]

Referanser

  1. Fænn, Inge: – Ein solstråle er borte. Fjordingen : bygdeblad for Nordfjord, fredag 5. august 2011, s. 4. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  4. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Hanne Kristine Fridtun, 15.08.2022.

Kilder og litteratur