Hans Bell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Bell er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

Hans Henrik Bell (født 15. februar 1879 i Sørreisa eller Tranøy, død 17. oktober 1959) var kjøpmann i Trondheim og senere fotograf i Oslo.

I folketellinga 1900 finner vi ham hjemme hos foreldrene. Faren var handelsmann, poståpner og dampskipsekspeditør Mikal Bell (f. 1851 i Selbu, og mora var husmor Ingeborg Bell (f. 1853 i Tranø). Familien bodde på Finnsnes i Lenvik kommune. Hans Bell er ført opp som handelsbetjent og kontorist, og var den eldste av ni søsken på gården. Han var en av stifterne av U.L. Ørnen i 1897.

Han etablerer seg som engros leverandør i kolonialvarer i Trondheim i 1905. Han stifter i 1909 enda et foretak ved navn A/S Hans Bell som tar over den gamle driften. Han er med i næringsforeningen. Han grunnla forretningsbladet Merkur i 1910 og ble dets ansvarlige redaktør. Han beskrives som svært opptatt av den private entreprise, og har aldeles ingen tro på offentlige løsninger. Han stifter i 1912 Munken Chocoladefabrik sammen med Emil Nilsen. Det skifter raskt navn til Nidar. Bell hadde engros på kaffebønner og kakao så det kan kanskje ha vært en medvirkende årsak til at han ble involvert i sjokoladeproduksjon. I 1913 går hans foretak A/S Hans Bell overende.

Hans var gift med Rachel Bell (1884-1984), født i Lenvik, og de hadde tre sønner. Familien bodde i Nedre Bakklandet 79/81 mens de bor i Trondheim.

Han er registrert som aktiv fotograf i 1940, med adresse Kristian Augusts gate 7.

Hans Bell og kona er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Hans Bell er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!