Henrik André Pedersen (1984–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Henrik André Pedersen 27 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
22.juli-minnesmerket i Bodø står i Solparken, like ved Rådhusparken.
Foto: Gunnar Rogneflåten (2020)
Plakett på 22.juli-minnesmerket i Bodø.
Foto: Gunnar Rogneflåten (2020)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Henrik André Pedersen, 27 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Henrik André Pedersen. Facebookinnlegg 19. februar 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2023)

Henrik André Pedersen (født 19. februar 1984, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var opprinnelig fra Bodø, men var bosatt i Porsanger kommune der han var verve- og lokallagsansvarlig i Finnmark AUF. Han var en av AUF-erne fra Porsanger som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, der han ble funnet i Storsalen i Kafébygget. Det største terrorangrepet i Norges historie etter krigen ble planlagt og gjennomført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik.

27-åringen skulle høsten 2011 gått til valg som ungdomsrepresentant for Porsanger Arbeiderparti, der han stod på 6. plass på valglista. Han var også styremedlem i Porsanger Arbeiderparti. Han blir beskrevet som den engasjerte fargeklatten som realiserte drømmene sine, bl.a. oppretta han motehuset Sápmi Fashion, der han var daglig leder.[1]

Han ble bisatt fra Saltstraumen kirke torsdag 4. august 2011 og stedt til hvile på Saltstraumen gravlund.

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Henrik André Pedersen til minne

27 år gamle AUF-er Henrik André Pedersen fra Porsanger ble brått revet bort under tragedien på Utøya. Han hadde ikke bodd så lenge i kommunen, men rakk allikevel å sette spor i lokalsamfunnet. Henrik var en engasjerende, inspirerende og kreativ person. Han beskrives som en glødende personlighet og rausheten selv. Han etterlater seg et stort tomrom i arbeiderbevegelsen. I dag går våre tanker ført og fremst til hans nærmeste. Deres tap er ubegripelig og dypt urettferdig. Vi håper og tror dere finner trøst i den varme og medfølelse som lokalsamfunnet og landet som helhet viser i denne mørke tiden. Henrik var et lovende politisk talent. Med et åpent sinn kombinert med å være en samlende person, fikk han mange med seg på sine ideer. Han var med å bygge opp AUF i Lakselv, han satt i fylkesstyret i AUF i Finnmark og han var 6. kandidaten på Porsanger Arbeiderparti sin liste til kommunevalget, samt styremedlem i Porsanger Arbeiderparti. Før han flyttet til Porsanger var Henrik med å bygge opp Karasjok AUF. Også i Bodø AUF var han et aktivt medlem i flere år, og mange merket savnet etter han da han flyttet til Finnmark.

I AUF og Arbeiderpartiet opplevde vi ham som en person med stor kapasitet, og skulle noe bli gjort, var det ofte Henrik man henvendte seg til. Han tok alltid i et tak, like positiv og engasjert, enten det var nattevakter på helgekurs eller annet politisk arbeid.

Til daglig jobbet han på Esso Lakselv. Han grunnla han også firmaet Sámpi Fashion i Porsanger. Henrik hadde en politisk visjon om at alle skal våkne opp til en jobb de trives i. Vi er mange som sørger over tapet av Henrik. La Henrik inspirere oss til å vise raushet, engasjement og åpenhet overfor hverandre. Tapet vil vi for alltid bære med oss. Den beste måten vi kan hedre Henriks minne på er å aldri glemme verdiene han satte høyest. Gjerningsmannen ville ramme AUF og Arbeiderpartiet for å skremme folk fra å engasjere seg politisk. De overlevende fra Utøya er sterke budbringere av det motsatte budskapet. AUF-erne sier de vil engasjere seg enda sterkere enn før for å skape en bedre verden.

I dyp respekt og medfølelse for hans nære pårørende og venner: Vi lyser fred over Henrik André Pedersens minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [2]

Finnmark sørger

Finnmark Arbeiderparti sørger over tapet av 4 unge AUFere som mistet livet på Utøya 22. juli 2011.

Henrik André Pedersen, Tina Sukuvara, Steinar Jessen og Åsta Helland Dahl endte sine liv i en terroraksjon som Norge aldri har opplevd maken til.

For alle organisasjoner eller politiske parti er de unge framtiden, det nødvendige korrektivet, livsgnisten og det som gir mening i arbeidet. Når de unge rives bort mister man både tro og framtidshåp og det meningsløse kan ta overhånd.

Men en samlet nasjon har gjennom kollektiv motmakt vist at selv om foreldre har mistet det umistelige, sine egne barn, så er det allikevel en framtid etter dette.

Henrik André Pedersen ble 27 år, Tina Sukuvara 18 år, Åsta Helland Dahl og Steinar Jessen 16 år.

Finnmark AUF har mistet gode og nære venner, og i tillegg opplevd den meningsløse terroren og det uvirkelige – at noen kommer levende hjem, men ikke andre.

Finnmark Arbeiderparti sørger, men vi er ikke alene. Jeg vet at hele Finnmark sørger. Vi har fått utallige henvendelser fra kjente og ukjente som ber oss om å overbringe den dypeste medfølelse til foreldre, søsken, besteforeldre og andre pårørende.

De pårørende kan ikke få sine ungdommer tilbake, men kanskje kan det være en trøst at så mange deler sorgen og bærer den sammen.

Henrik André Pedersen, Tina Sukuvara, Åsta Helland Dahl og Steinar Jessen skal aldri bli glemt!

Av Ingalill Olsen

Leder i Finnmark Arbeiderparti. [3]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. 22.juli-minnesmerket i Bodø står i Solparken, like ved Rådhusparken i sentrum.

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre alle 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[4]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av det og legger ut en minnetekst på sin Facebookside. Minneteksten i 2023 lyder:

Glem ikke

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre.

I dag skulle Henrik André og Sondre fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli.

Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.[5]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Dale sin minneboktekst lyder:

Henrik var en skikkelig fargeklatt – både av utseende og personlighet. Han hadde mye energi, og var veldig utadvendt og sosial. Hvor enn han dro kom han i kontakt med andre, og han var godt likt. Han var leken, og tøyset masse. Henrik var veldig glad i musikk, og spilte selv i flere år i korps. Han satte stor pris på sine nærmeste, og var også glad i dyr- særlig katter. Henrik var opptatt av rettferdighet, likestilling og minoriteters rettigheter. Henrik hadde et brennende engasjement, og et stort hjerte.

Referanser

  1. Ericsson, Kristin Marie: Motehuset Sápmi Fashion. Sagat, lørdag 26. februar 2011, s. 12. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. Olsen, Ingalill: Finnmark sørger. Minneord for Henrik André Pedersen, Tina Sukuvara, Steinar Jessen og Åsta Helland Dahl fra Finnmark Arbeiderparti. Finnmark Dagblad, fredag 5. august 2011, s. 12. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  5. 22. juli-senteret: Henrik André Pedersens bursdagsblomst 2023.

Kilder og litteratur

  • Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  • Olsen, Ingalill: Finnmark sørger. Minneord fra Finnmark Arbeiderparti. Finnmark Dagblad, fredag 5. august 2011, s. 12. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Persen, Lars Birger og Bjørn Arne Johansen: Porsanger-politiker bekreftet omkommet. Sagat, lørdag 30. juli 2011, s. 4. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Solvoll, Einar: Tragedien som samlet Norge : 22.07.2011: da terroren rammet Oslo og AUFs sommerleir på Utøya : dokumentar. Historie & kultur, 2011. Digital versjonNettbiblioteket.