Hermannrud (Østre Toten)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hermannrud
Hermanrud Toten.jpg
Inntunet på Hermannrud.
Foto: Totens bygdebok III
Alt. navn: Hermanrud
Sted: Nordlia/Kapp
Fylke: Innlandet
Kommune: Østre Toten
Gnr.: 109
Bnr: 1
Adresse: Bjørnsgårdlinna

Hermannrud er en gard i Nordlia i Østre Toten kommune (gnr. 109, bnr. 1). Til eiendommen hører mesteparten av matrikkelgarden Hermannrud. En del av tettbebyggelsen på Kapp, den sørvestre delen av Plassleia, er bygd på gammal Hermannrud-grunn, på tomter fra de fradelte bruka Ner-Hermannrud og Skauerud. Tomt til nye Bjørnsgård skole ble solgt fra i 1919.

Hermannrud er en av de større gardene i Nordlia. Til eiendommen, som har vært bortleid sia 1990-tallet, hører ca. 376 mål dyrka jord og 260 mål skau. De to bolighusa skal være gamle, etter tradisjonen fra 1700-tallet. Stabburet og låven, bygd 1887, er derimot minnesmerker fra Håkon Hermandruds tid (1863-98). Denne radikale og aktive nordlingen var involvert i mye i sitt korte liv. Han bygde opp Hermannrud til et mønsterbruk, der det også var frørenseri, beinmølle og sagbruk.

I 1935 kom Hermannrud i riksmedias søkelys. Sveiseren på garden hatt tatt livet av sin fire måneder gamle sønn med arsenikk. Han ble dømt til fire års fengsel, men retten mente at straffen ikke skulle sones, på grunn av «mangelfullt utviklede sjelsevner».

Gardsnavnet er etter Norske Gaardnavne en sammensetning av mannsnavnet Hermundr og rud.

Husmannsplasser

Kilder og litteratur