Hof kommune (Vestfold)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hofs kommunevåpen.

Hof var en kommune i Vestfold. Den grensa i nord mot Drammen, Nedre Eiker og Øvre Eiker, i øst mot Sande og Holmestrand, i sør mot Re og Lardal og i vest mot Kongsberg. Hof kommune besto av den søndre delen av innsjøen Eikeren med vassdraget ovafor til Hillestadvannet i tillegg til de skogkledde åsene på begge sider.

I forbindelse med Kommunereformen 2014–2018 vedtok kommunestyret i Hof i 2015 at kommunen skulle slås sammen med Holmestrand med virkning fra 1. januar 2018. 1. januar 2020 sluttet Sande seg til den nye kommunen. Navnet på den nye kommunen er Holmestrand.

Historie

Det er en rekke gravhauger i kommunen, og dette kan vise at området har vært ganske tett bebygget i gammel tid.

Eidsfoss jernverk ble etablert på slutten av 1600-tallet og hadde sin glanstid under Peder von Cappelen (1763–1837). På verkets eiendom finnes en herskapelig hovedbygning, Eidsfos Hovedgård (fredet 1923), med stort parkanlegg og egenartede arbeiderboliger fra 1700-tallet. For øvrig jernverksmuseum som viser kultur- og jernverkshistorie. Hof kirke og Vassås kirke er steinkirker fra middelalderen. Begge har middelalderske krusifikser og en del inventar fra 1500- og 1600-tallet. Hof kirke er blant de cirka 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til RiksforsamlingenEidsvoll i 1814.

Hofs bygdebok er skrevet av Sigurd H. Unneberg. Hof historielag, stifta 1955, gir ut årboka Hof-minne.

Se også

Galleri

Kilder og litteratur