Holtekilen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Holtekilen (Bærum)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Holtekilen med småbåthavn i Bærum, nær Strand restaurant.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)
Skøytemoro på Holtekilen
Foto: Nasjonalbiblioteket
D/S «Bundefjord» med passasjerer følger kapproing i Holtekilen, med Henrik Homans sommerbolig på Strand i bakgrunnen.

Holtekilen er en fjordarm i Bærum kommune, mellom Oksenøya på nordsiden av Fornebulandet og fastlandet, tidligere kalt Stabekkilen.

Navnet er etter gården Holtet innerst i kilen, som ble skilt ut fra Østre Stabekk i 1782 og nevnes på kart fra 1801. Holt er norrønt for liten skog. Lengst i nordvest lå husmannsplassen Kilen. I dag er det marina her, det var i en årrekke sjøflyhavn med base for mindre sjøfly. Innerst i Holtekilen ligger Holtekilen folkehøgskole. Lenger ut på nordsiden ligger Strand restaurant og båthavn.

Josef Terboven utenfor sommerhytta på Høvik.

Josef Terboven hadde han sommerhytte, opppført i heltømmer ved Holtekilen, i Platheskogen rundt 200 meter vest for Sarbuvollen, sør for Båtstøjordet. Denne hadde blitt oppført av en general i Luftwaffe sommeren 1941, men da han ble overført til Østfronten senere samme år, ble den overtatt av Terboven som brukte denne hyppig. Fundamentene og det støpte badegulvet er fortsatt synlige i bakken. Hytta ble i 1947 kjøpt av Helge Ingstad som bolig, og han flyttet senere bygningen til Vettaliveien 24 på Vettakollen hvor den fortsatt står, påbygget en etasje.Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Holtekilen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8990758° N 10.5985827° Ø