Sarbuvollen (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sarbuvollen sjøbad
Josef Terboven utenfor sommerhytta på Høvik.

Sarbuvollen er et område i Bærum, utenfor Holtekilen, sør for Høvik; navn fra husmannsplassen Sarbuvollen under Nordre Høvik. Opprinnelsen av navnet viser til tidligere tiders saltkoking, Saltbuvolden, en viktig binæring for bøndene langs Oslofjorden. Sarbuvollen var visstnok en av de få steder det ble kokt svart salt.

Stranden her ble tidligere kalt Plahtestranden, etter trelasthandler, grosserer Frithjof M. Plahte, som var bosatt i nærheten.

Sarbuvollen ble kjøpt av Bærum kommune i 1901 for å anlegge båtplasser og folkebad. Sistnevnte hadde to nedstigningskummer for hhv. damer og herrer. Inngangsbilletten kostet 5 øre. Sarbuvollen Sjøbad ble nedlagt på 1930-tallet, da Torvøya overtok som det store badetilbudet. Senere operasanger Gunnar Gunn rodde badegjestene over til øya fra Strand, inntil regulær fergetrafikk tok over. Fergetrafikken tok slutt da Luftfartsverket kjøpte Torvøya i 1962 i forbindelse med anlegget av ny rullebane for jetfly på Fornebu.

På Sarbuvollen lå også et feriested for nonner, kjent for sin vakre hage, der Strand Kajakklubb ligger i dag. Grosserer og forlegger Johan Sørensen bodde her i Villa Fagerstrand. Svogeren Charles Dick kjøpte nabotomten, og det huset er i dag Granly dagsenter for slagrammede. Bærum Seilforening ble etablert i Sarbuvollen i 1928.

Reichskommissar Josef Terboven hadde en rødmalt tømmerhytte 200 m vest for Sarbuvollen. Denne hadde blitt oppført av en general i Luftwaffe sommeren 1941, men da han ble overført til Østfronten senere samme år, ble den overtatt av Terboven som brukte denne hyppig. Fundamentene og det støpte badegulvet er fortsatt synlige i bakken. Hytta ble i 1947 kjøpt av Helge Ingstad som bolig, og han flyttet senere bygningen til Vettaliveien 24 på Vettakollen hvor den fortsatt står, påbygget en etasje.

Bærum kommunes første Kyststi (7,4 km) fra Kjørbo til Sarbuvollen ble åpnet 23. mai 2001.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Sarbuvollen (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8960687° N 10.5834127° Ø