Hoppbakker i Lørenskog

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hoppbakker var det tidligere mange av i Lørenskog kommune, men det finnes ikke lenger hoppbakker som er i bruk. Den eldste var Rudkollen, som Lørenskog skiklubb bygde sommeren 1919. 11. januar 1920 gikk det første rennet der av stabelen, og det lengste hoppet var på 36,5 meter. Etter ombygging i 1946 ble bakkerekorden etter hvert 54 meter, men i 1960 ble bakken nedlagt på grunn av Feiring Bruks steinbrudd.

Lørenskog skiklubb hadde også bakker i Nesåsen og på Hovelsrud. Bakken i Nesåsen ble bygd ut til guttebakke i 1947, og i 1954 fikk den, som første bakke i Lørenskog, flomlys. I 1960-åra forfalt den og ble stengt, men fra 1976 ble den gjenreist, og i januar 1982 ble den offisielt gjenåpnet. Snøfattige vintre førte imidlertid til at bakken ble lite brukt, og hærverk bidro også til at den måtte stenges av sikkerhetsmessige grunner. Bakken er fremdeles ikke i bruk. Hovelsrudbakken ble utbygd og forbedret med nytt stillas og hopp i 1961, men ble avviklet i 1980-åra. Stillaset er senere revet.

Den største bakken i Lørenskog var Kirkerudkollen, som Fjellhammer Idrettslag bygde på dugnad. Med helningsgrad på 43 og bakkerekord på 64,5 meter var den Romerikes største bakke før krigen. Bakken ble innviet i 1935, og det var årvisse renn der fram til 1951. Bakken ble deretter nedlagt. Fjellhammer Idrettslag hadde også en rekrutteringsbakke i Haneborgkollen. Denne ble innviet i 1950, men i 1960 blåste tilløpet ned, og så svant skiaktiviteten i idrettslaget hen.

For øvrig har det vært et stort antall mindre bakker i Lørenskog, blant annet Blåkollen, Henriksenåsen ved Gundersenvika, Badstuberget ved Masserud, St. Hansberget ved Finstad, Feiringbakken, Frydenbergbakken ved Hauger, Nesbakken, Norengbakken ved Bjørnholt, Røyribakken og Grankollen ved Solheim skole. Nå (2008) er imidlertid Marikollen i Rælingen den nærmeste hoppbakken som er i drift.


0230 Lorenskog komm.png Hoppbakker i Lørenskog er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.