Huseby (strøk i Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Huseby med Huseby leir og Huseby skole sentralt i bildet. Til høyre for midten krysser Hovseterveien Røabanen med Hovseter stasjon.
Foto: Widerøes Flyveselskap/Helge Skappel (1951).

Huseby er et strøk i bydel Vestre Aker i Oslo, med navn etter Husebygårdene. I dag regner man gjerne med Husebyskogen, området vestover fra Njårdhallen ved Makrellbekken til Mærradalen sør for Sørkedalsveien med til Huseby. Et villaområde mellom Makrellbekken, Hoff og Montebello i Bydel Ullern kalles gjerne Søndre Huseby etter gården Søndre Huseby som lå der.

HM Kongens Garde har hatt tilhold i Huseby leir siden krigen, hvor Wehrmacht hadde bygd en større leir for et pansergrenaderregiment i 1942. I dag preges området også av USAs ambassade, som i 2017 flytta fra Henrik Ibsens gate til Morgedalsvegen på Huseby.

Husebyrennene ble arrangert i Kastellbakken, der Smestad brannstasjon senere ble etablert.

Huseby skole ble åpna i 1860 i en liten trebygning der vi i dag finner busstoppet Huseby skole, og på andre siden lå Huseby skole stasjonRøabanen, lagt ned ved oppgradering til metrostandard i 1995. En ny og større stasjon ble reist ved Hovseter stasjon.

Litteratur og kilder