Inge Thune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Inge Olsen Thune (født 2. oktober 1900 i Kvikne i Nord-Fron, død 20. februar 2001 i Oslo) var dyrlege.

Bakgrunn og familie

Han vokste opp som nest eldste sønn på garden Grosberg i Kvikne i Nord-Fron. Foreldrene var bonde Ole Iversen og Mathia Iversdatter Thune. Som guttunge var Inge Thune gjeter og ble derfor godt kjent i fjellheimen. Han tok artium i 1922 ved Kristelig Gymnasium i Kristiania og flytta deretter til København for å studere til veterinær. Graden fullførte han i 1929, og fire år seinere gifta han seg med Astrid Berg (1906–1984).

Yrkesliv

Thune hadde privatpraksis på Dokka fra 1929 til 1932, men mesteparten av yrkeslivet som dyrlege hadde han på Romerike. Han praktiserte i Nes på Romerike til 1942, var så distriktsveterinær i Midthordland i to år, men vendte tilbake etter dette. Han hadde privatpraksis i Aurskog og var kontrollveterinær i Fet fra 1948 til 1967, og til slutt konstituert distriktsveterinær i Skedsmo til 1970. En periode var han veterinærløytnant på Gardermoen.

100 år

Inge Thune er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo, i en familiegrav tilhørende konas familie.
Foto: Stig Rune Pedersen (2022)

2. oktober 2000 fylte Thune 100 år, og Aftenposten skreiv da at «Hver høst - så lenge helsen tillot det - reiste han til Kvikne-Skåbu for å gå på jakt». Inge Thune var på dette tidspunktet bosatt i Vestre Haugen 17 i Oslo.

Thune døde fire måneder etter 100-årsdagen sin og ble gravlagt på Vestre gravlund i en familiegrav tilhørende konas familie.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.