Ingeborg Pedersdatter Markestad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ingeborg Pedersdatter Markestad (født 1758, død 1809) vokste opp som bondedatter på Toten, men bodde som voksen på Bragernes. Stedet ble i 1811 slått sammen med Strømsø til kjøpstaden Drammen.

Oppvekst på Toten

Hun ble født på garden Markestad (Marstad) i nåværende Vestre Toten kommune, som eldstebarnet til Peder (Per) Kristiansen og Johanne Sørensdatter f. Malterud. Ingeborg ble 13. august 1758 døpt i Hoff kirke, hovedkirka på Toten.

I 1767, da Ingeborg var ni år gammal, døde mora i barselseng. Faren gifta seg kort tid seinere opp att med Marte Håkensdatter Finstad. Familien bodde på denne tida på Alstadøgarden, men snart flytta de tilbake til Markestad, som Peder overtok etter faren Kristian. Ingeborg ble registrert som bosatt på Markestad da hun ble konfirmert. Dette skjedde i Hoff kirke den 3. oktober 1773, og i kirkeboka heter det at hun hadde blitt «Undervist i Præstegaarden».

Bragernes

Vi veit lite om livet hennes før hun 32 år gammal, den 18. juni 1790, sto brur i Bragernes kirke. Brudgommen het Cornelius Larsen, og var på alder med Ingeborg.

Da hun gifta seg, ble Ingeborgs bosted oppgitt til «Landfaldøen». Landfalløya er den dag i dag en bydel på Bragernes-sida av Drammenselva, nordvest for det sentrale Bragernes. Tvillingbyene Bragernes og Strømsø hadde ganske sterk vekst på slutten av 1700-tallet, og en kan tenke seg at Ingeborg kom dit for å søke arbeid.

Ingeborg og Cornelius fikk i hvert fall disse tre barna:

  • Lars (1790-?)
  • Johanne (1792-1870), flytta til Toten
  • Berte (1795-1809)

I folketellinga for 1801 er familien registrert på Landfalløya. De bodde i gård «No 3», som kanskje var et kombinert bolig- og forretningsbygg. I hvert fall var høker Hans Sand med familie bosatt her også, i tillegg til ei losjerende ugift dame med ei ni år gammal datter.

Yrkesliv?

Cornelius ble titulert som «Arbeydsmand» i 1801. Han kan i prinsippet ha arbeidd med hva som helst, men Bragernes/Strømsø var rundt 1800 en av Norges ledende trelastbyer, og det var stort behov for manuell arbeidskraft. I 1801-tellinga står det ikke hva Ingeborg var sysselsatt med.

Den 1. april 1809 ble hun gravlagt ved Strømsø kirke. I kirkeboka er det kommentert: «Fattig Jord.»

Kilder og litteratur