Ivar Iversen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivar Iversen var disponent i Harstad Tidende i over 40 år og oppnådde meget gode resultater for bedriften.

Ivar Iversen (født 1926 i Harstad) var disponent i Harstad Tidende fra 1953 til 1999. I denne perioden utviklet avisen seg til et betydelig aviskonsern.

Da Ivar Iversen kom i sjefsstolen i 1953 var det 11 ansatte i avisen og opplaget var 6500. Da han trakk seg fra stillingen i 1999, 73 år gammel, var antall ansatte seksdoblet og opplaget på avisen var steget til 15000. Fra å utgi seks eller åtte sider tre ganger i uka i 1953, kom avisen ut med 44 sider daglig i 2007.

Ivar Iversen vokste opp i Harstad. Etter examen artium i 1945 dro han til Sverige hvor han tok befalsutdannelse. Etter kort tid i Forsvaret gikk han på handelsgymnasium i Trondheim og handelshøyskole i København, hvor han utdannet seg til siviløkonom.

Iversen begynte i avisen som 27-åring, i 1953, mens hans bror Johan A. Iversen var både disponent og redaktør. Sammen utgjorde disse to bedriftens utøvende lederteam i over 40 år. Fra et vanskelig utgangspunkt ble de økonomiske resultatene etter hvert bedre og bedre, slik at det gikk mot en formidabel suksess. Harstad Tiende var raskt ute med å ta i bruk ny teknologi. Avisen innførte blant annet klisjemaskin i 1953, lenge før de fleste konkurrentene. Også da Offsetteknologien kom på 1960-tallet og dataalderen litt senere, var Harstad Tidende blant de første i landet som tok nyvinningene i bruk - og Ivar Iversen var den som hadde ansvaret for utviklingen. Samtidig satt han sentralt plassert i verv innen trykkeritekniske bransjeorganisasjoner.

Ivar Iversen var den som foresto byggingen både av nytt avishus i Storgata 11 i 1965 og senere trykkerihuset på Stangnes. Her ble det gjort dristige investeringer som førte til at man fikk trykkingen og Nord-Norge-distribusjon av VG og Dagbladet, samtidig som flere konkurrerende aviser valgte å benytte trykkeriet til Harstad Tidende.

«Iversen-perioden» i Harstad Tidende er blitt et begrep som henspeiler på begge brødrene Iversen. Takket være at disse to fikk regjere så lenge med sin ekspansive innstilling, er det få andre nordnorske bedrifter som kan vise til liknende resultater.

Iversen trakk seg fra aktivt arbeid i 1999, 73 år gammel.

Kilde