Jens Olai Jenssen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jens Olai Jenssen (født 3. juni 1947 på Smøla) er fagbokforfatter og tidligere redaktør.

Jens Olai Jenssen er bosatt på Hamar, men har sterk tilknytning til Oppland fra sin tid som sjefredaktør i Oppland Arbeiderblad og annet engasjement i fylket.

Jenssen startet sin yrkeskarriere som fisker. Han tok sin lærerutdannelse i Hamar fra 1965 til 1969, men gikk etter hvert over til presseyrket; først som redaktør i Fjell-LjomRøros fra 1971 til 1976, deretter som journalist og nyhetsredaktør i Hamar Dagblad/Østlendingen fram til 1983, og videre to år som redaktør av Venstres ukeavis Vår Framtid. Fra 1985 var Jenssen nyhetsleder/nyhetsredaktør i Hamar Arbeiderblad og fra 1990 til 1994 redaksjonssjef i A-pressens Oslo-redaksjon (Apor).

Gjennom 18 år, fra 1994 til 2012, var Jens Olai Jenssen sjefredaktør i Oppland arbeiderblad. Ved siden av å utvikle selskapets redaksjonelle drift og medievirksomhet, var han aktivt med i oppstarten av Vitensenteret Innlandet på Gjøvik. Jenssen var også initiativtaker til den årlige Mjøskonferansen. Han fikk i 2014 Mjøsprisen for å fronte utviklingen av region Innlandet.

Jens Olai Jenssen har vært aktiv i pressens organisasjoner, med ulike verv i A-pressen og Norsk redaktørforening. De siste yrkesaktive år var han publisistisk rådgiver i Amedia, og deretter tre år som seniorrådgiver ved Høgskolen i Gjøvik/NTNU i Gjøvik.

Gjennom årene har Jenssen skrevet flere fagbøker: Ein skilsmissekommune i Bygde-Norge, fra 1974, handler om stridighetene mellom Tolga og Os, som var slått sammen med tvang. Fyrtårn for kunnskap og innovasjon kom i 2016. Den tar for seg kompetanseveksten ved høgskolen som grunnlag for å bli universitet. I 2017 kom boka Et brennende hjerte, om Johan Castberg, som grunnlegger av velferdsstaten. Og høsten 2019 fikk 50-årige Fagskolen Innlandet på Gjøvik sin jubileumsbok, Flaggskip i høyere yrkesfaglig utdanning.


Bibliografi

  • Ein skilsmissekommune i bygde-Norge. Det Norske Samlaget, 1974
  • Fyrtårn for kunnskap og innovasjon. Oplandske Bokforlag, 2016
  • Et brennende hjerte - om Johan Castberg. Kolofon, 2017
  • Flaggskip i høyere yrkesfaglig utdanning. Fagskolen i Innlandet, 2019

Priser

  • Mjøsprisen 2014

Kilder

  • Opplysninger fra Jens Olai Jenssen (2019)

Se også