Johanne Kolstad Åstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Johanne Kolstad Åstad
Foto: Ranheim: Norske skiløpere : Østlandet nord, 1955

Johanne Kolstad Åstad f. Kolstad (født 25. februar 1913 i Nordre Land, død 5. september 1997 i Vang i Valdres) var en av de første kvinnelige skihopperne, og satte i løpet av sin karriere fire verdensrekorder.

Hun var født på Kolstad i Østsinni nær Dokka i Nordre Land, og var datter av Kristian Haraldsen Kolstad fra Fluberg og Anne Johansdatter Kolstad, begge født 1880. Johanne Kolstad ble døpt i Østsinni kirke den 13. april 1913.[1]

I årene omkring 1930 ble Nordre Land Idrettslag populært kalt "verdens beste skiklubb". Her er en del kjente navn. Til venstre: Øverst: Hans Vinjarengen under OL i St. Moritz 1928. Under ham de glimrende hopperne Ola Moon og Ranmond Sørensen. Nederst Ole Kolterud. Til høyre: Øverst: Sverre Kolterud, nederst Johanne Kolstad (t.v.) og Hilda Braskerud som imponerte med sine flotte hopp i begynnelsen av 1930-årene.
Foto: Ranheim: Norske skiløpere : Østlandet nord, 1955

Hun begynte sin hoppkarriere lokalt, der hun deltok sammen med guttene i konkurranser i Nordre Land, Torpa og Søndre Land. Under landsrennet i på Dokka i 1931 deltok hun i juniorklassen, og under et landsrenn i LønnbergbakkenRaufoss samme år tok hun sjetteplassen. Totalt fikk hun omkring femti premier i hopprenn.

Sammen med Hilda «Nusse» Braskerud gjorde hun det godt sammenligna med mannlige hoppere, men de to kvinnene fikk etter hvert ikke delta i renn. Skiforeningen frykta at kvinnelige hoppere ville ødelegge for sporten og for bakkens ry, og daværende leder Finn Quale sa at det ikke var aktelt å bære kvinnelik ut av bakken.[2] De måtte i stedet åpne rennene, eller hoppe mellom omgangene. I USA ble slike oppvisninger fra kvinnelige hoppere svært populære, spesielt etter OL i Lake Placid i 1932. Året etter ble Kolstad invitert av Norge Ski Club, og i de neste fem årene turnerte hun i Nord-Amerika. Hun ble kjent som «The Queen of Skis» og «The Wonder Girl». Som et eksempel på hennes bragder kan det nevnes at under en vinteridrettsuke i Madison Sqaure Garden utførte hun et trippelhopp sammen med Bertel Paaske og Sverre Kolterud.

Sin første verdensrekord satte hun i Odnesbakken i Søndre Land den 18. januar 1931, da hun hoppa 46,5 meter. En måneds tid senere, den 17. februar 1931, nådde hun 49 meter i Lønnbergbakken ved Raufoss. I 1932 økte hun til 62 meter i Gråkallbakken i Trondheim, og hennes siste rekord kom den 6. mars 1938 da hun hoppa hele 72 meter i Nansen Ski Jump i New Hampshire.

Etter at hun kom tilbake fra USA, var hoppkarrieren over, og hun bosatte seg i Vang i Valdres og ble skiinstruktør på Løken Hotell. Hun ble gift med Ole Åstad fra Øylo i Valdres, og bodde i Vang livet ut.[3]

I 2015 ble det forslått å oppkalle ei gate på Filipstad etter henne, i forbindelse med omregulering av havneområdet.[4]

Referanser

Litteratur