John Ord

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

John Ord (født ca 1720 i Skottland) var handelsmann i Kristiansund og Molde, opprinnelig fra Skottland. En av de to eierne av handelskompaniet Eeg og Ord.

I Kristiansund startet John Ord det såkalte Det Engelske kompagni sammen med skotten John Moses og briten John Ramsay, de drev klippfiskeksport og er regnet for å være klippfisknæringen sine grunnleggere. Ord gikk ut av kompaniskapet i 1757 og flyttet samme år til Molde. Der startet han og Jacob Andreas Eeg firmaet Eeg og Ord samme år. I 1759 giftet han seg med futedatteren Sylvia Eeg som var datteren til handelspartneren Eeg. Året etter kjøpte han et hus i Molde for 500 riksdaler. Firmaet drev handel på Tyskholmen i nærheten av Ålesund til 1764, etter den tid er Ord nevnt alene i kildene. Han skal ha fortsatt handelen her alene helt frem til 1776.

Det kom flere skotter til området på 1700-tallet, bakgrunnen for dette var at Fredrik 4. ga privilegier til mennesker som tilhørte den reformerte læren, altså kalvinister i 1714. I praksis omfattet dette alle skotske innbyggere. Kalvinister som bosatte seg i Danmark-Norge var fritatt for skatter, avgifter og andre plikter til staten i tjue år. Om de ville returnere før fritaket var utgått kunne de fritt ta med seg sin oppsparte formue hjem til Skottland. På denne måten forsøkte man å trekke utenlandsk kapital og ekspertise inn i landet for å utvikle vårt eget næringsliv. Flere andre faktorer i internasjonal handel og politikk ble også avgjørende for at det kom så mange skotter til landet, blant annet unionen med England og den politiske uroen som fulgte dette. John Ord mistet disse privilegiene da han giftet seg med en norsk jente, men både Moses og Ramsay utnyttet regelverket og flyttet hjem som to svært rike menn.

Litteratur

  • Døssland, Atle 1990: Med lengt mot havet. Fylkeshistorie for Møre og Romsdal I 1671-1835. Det norske samlaget. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Olafsen-Holm, Jørgen 1948: Bolsøyboka, annen del. Oversikt over Bolsøy herreds gårder og deres historie. Molde.
  • Myrvaagnes, Per 2007: Sivert Olsen paa Herøe. Kirkeeier. Proprietair. Handelsmand. Efterslegt m.m. Eige forlag, Volda.