John Ramsay

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

John Ramsay (født omkr. 1701 i Banffshire, død 22. august 1787 i Aberdeenshire) var en skotsk klippfiskprodusent, kjøpmann og væreier i Kristiansund. Han var sentral i omlegginga fra tørrfisk til klippfisk, og la dermed grunnlaget for det som ble Kristiansunds viktigste handelsvare i de neste 200 åra.

Han var sønn av laird John Ramsay of Melrose and Laithers (d. 1709) og Mary Forbes (f. 1680, d. etter 1724). Omkring 1768 ble han gift med Isabella Shepherd (1750–1803), som var datter av sokneprest Thomas Shepherd og Janet Leigh.

Vi vet lite om livet hans før han kom til Kristiansund. Faren var laird, det vil si jordeier, i Newmachar i Aberdeenshire, nå Grampian i Skottland. Alt tyder på at han hadde erfaring fra handel før han kom til Lille-Fosen, det daværende navnet på Kristiansund, i 1730-åra. Han etablerte seg som kjøpmann, og skal også raskt ha fått seg et eget skip. I 1737 kjøpte han fiskeværene Grip og Veiholmen. Han satte i gang klippfiskproduksjon i stor skala med fisken derfra. Dette var ikke første gang man hadde laget klippfisk i området; nederlenderen Jappe Ippes hadde prøvd seg i 1690-åra, men lyktes ikke. Som væreier kunne Ramsay få tak i råvarene til en fordelaktig pris, og han kunne også ved å lokke og presse få fiskerne til å lage klippfisk i stedet for tørrfisk. Det var svært godt fiske i andre halvdel av 1730-åra, noe som utvilsomt også var til stor hjelp for ham. Verdien på klippfiskeksporten kom etter kort tid opp i flere tusen riksdaler per år. Da Lille-Fosen i 1742 fikk rettigheter som kjøpstad ble det enda mer lukrativt å handle derfra.

I løpet av 1740-åra ble Ramsay den ledende forretningsmannen i Kristiansund. Han eksporterte klippfisken, og importerte forbruksvarer til en befolkning som ble stadig mer kjøpesterk. Blant varer vi vet at han handla med er korn, brennevin, salt, malt, tobakk, hamp, murstein og takstein. Med seg i forretningene hadde han flere andre skotter, blant annet William Gordon og George Leslie. Han samarbeida også med Hans Hornemann fra Trondheim.

I 1753/1754 reiste Ramsay tilbake til Skottland med hele sin formue. På grunn av en spesiell forordning retta mot kalvinister, ei grein av kristendommen som er utbredt i Skottland, kunne han ta med seg pengene vederlagsfritt. Hans forretninger og fiskeværene ble solgt til andre; blant annet kjøpte hans landsmann John Ord en part i Grip.

Først rundt 1768 ble han gift. Kona var langt yngre enn ham, bare rundt 18 år mens han var omkring 67. Da han var nesten 70 fikk de ei datter, som ble deres eneste barn.

Litteratur