Josefine Johansen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Josefine Marie Johansen (født Olsen, 1. august 1862 i Glemmen, død 20. april 1949 samme sted) ble valgt inn i Fredrikstad bystyre i 1901. Hun representerte Avholdspartiet, og ble valgt inn som suppleant i to perioder. Sammen med Ingertha Johnsen, også hun fra Avholdspartiet, og Natalia Bing og Cissy Mathiesen fra Høyre var hun en av de første kvinnene som ble valgt inn i Fredrikstad bystyre.

Bakgrunn

Josefine ble født av foreldre Ole Kjøstolfsen og Grethe Larsdatter. Ved folketellingen i 1865 hadde Ole og Grethe tre barn, og familien var bosatt på Trosvikberget i Glemmen. Josefines far var tomtearbeider.

Josefine var gift med Klemet Johansen (født 10. desember 1863 i Høland, død 27. juli 1921 i Fredrikstad). Sammen fikk de ti barn, født mellom 1886 og 1905: Inga, Harald, Marie, Jenny, Gundborg, Kristian, Sverre, Frithjof, Johan og Aslaug.

Ved folketellingen i 1900 bodde Josefine og Klemet i Baggaden (i dag Farmanns gate) i Fredrikstad. Josefine er oppført som husfrue, Klemet som møbelsnekker. Sammen med dem bodde Josefines far, enkemann Ole Kjøstolfsen, og søster Julie Olsdatter.

Josefine og Klemet bodde samme sted ved folketellingen i 1910, og Josefine er nå oppført som innehaverske av hotell, og hennes søster Hanna Julie Olsen bor fortsatt sammen med familien, som «husjomfru i hotel».

Arbeid, avholdsbevegelse og politikk

Klemet var snekkermester, og i tilknytning til sitt verksted drev han fra 1885 det som nå er Fredrikstads eldste begravelsesbyrå, Fredrikstad Begravelsesbyrå A/S. Eldstesønnen Harald tok over driften etter faren, og virksomheten var i familiens eie frem til 1975.

Klemet Johansen var aktiv i Totalistenes fellesutvalg i Fredrikstad. Dette var en fellesorganisasjon som samlet de ulike avholdsforeningene i byen, stiftet 29/3 1895.

Avholdspartiet fikk inn ti representanter ved valget i 1901. Både Klemet og Josefine Johansen var blant disse.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Logo De 100 første.jpg Josefine Johansen er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.