Kampen hjem for hjemløs ungdom

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kampen hjem for hjemløs ungdom lå på Frøen i daværende Aker herred.

I november 1891 sto det både i Aftenposten og Morgenbladet et opprop fra en gruppe mennesker som ønsket å opprette et selskap til hjelp for «den meget ungdom som vanker om i vor by uden hjem og uden arbeide, tilbringende sin tid paa gaden og kneiper, i ørkesløshed og i slet selskab. Veien til forbrydelse er ikke lang. (…) Jo tidligere man kan faa et fast tag i dem, bragt dem ind i ordnede forhold, givet dem en forestilling om tilfredsstillelsen ved at tjene sit brød paa en retskaffen maade, des mere haab er der (…) har vi tenkt at oprette hjem hvor de under et længere ophold kan styrkes legemlig og moralsk og søges oplærte til et nyttig liv.» Undertegnet av kjente borgere.

Aftenposten støttet oppropet og la ut lister til å melde seg på i tre bokhandler. Regnskaper gjennom 25 år viser at mange tegnet seg med årlige bidrag, de fleste med en eller to kroner, men også noen med 20 kroner i året.

«Selskabet til hjelp for hjemløs ungdom» ble stiftet i desember 1891. Stortinget støttet selskapet med 1000 kr, Kristiania Samlag med 10.000 kr. Selskapet kjøpte Fredensborgveien 7-9 og holdt til der til 1896, men kjøpte en tomt på 14 dekar på Frøen fra Thaulows dødsbo. Selskapet bygde et tømmerhus kalt Kampen, med mange rom i begge etasjer og et uthus med verksted og stall, vognskjul og hønsehus.

Kampen tok bare imot gutter. De lærte orden, å stelle seg selv, å stelle på rommet og å hjelpe kokkepiken på kjøkkenet. De bandt børster og matter og snekret og kjørte varene ut med hest og kjerre. Av 51 gutter på hjemmet i løpet av 1897 oppholdt 18 seg på hjemmet ved årets slutt, mens 27 var blitt plassert i forskjellige yrker. Ifølge folketellingen for 1900 var ekteparet Hartv. og Magrethe Nordvik, begge fra Troms, bestyrere for Kampen guttehjem.

Selskapet gikk hele tiden med underskudd tross støtte fra Stortinget og Kristiania Sparebank (begge med 1000 kr i året) og Samlaget (2000 kr). Aftenposten nevnte i 1900 at ca. 575 gutter mellom 14 og 18 år hadde vært innom hjemmet. «De kommer som regel ikke ind under loven om forsømte børns behandling, og fattigvæsenets forsørgelsespligt ophører sædvanlig ved konfirmationen. Disse gutter er saaledes overladt til den private godgjørenheds støtte.»

Kampen ble solgt i 1914 til Hafslund, som ominnredet bygget til funksjonærboliger.

Kilde

  • Holden, Finn: Vestre Aker - en bygd blir by, Oslo 2018.
  • Kampen i folketelling 1900 for Aker herred fra Digitalarkivet