Kari Bremnes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kari Bremnes (født 9. desember 1956 i Svolvær) er sanger, komponist og tekstforfatter. Mye av hennes materiale er egne tekster, som gjerne framføres med hennes nordnorske dialekt, men hun har også sunget inn tekster av blant annet Olav H. Hauge, Petter Dass, Arvid Hanssen, Edvard Munch, hennes far dikteren Ole H. Bremnes og andre.

Slekt og familie

Hun er datter av rektor og forfatter Ole H. Bremnes (1930–2018) og Randi Karoline Arntzen (f. 1930), og har to brødre: Ola Bremnes (f. 1955) og Lars Bremnes (f. 1964).

I 1982 ble hun gift med lege Nils Olav Aanonsen (f. 1954), som er sønn av sivilingeniør Knut Aanonsen og Eva Ingeborg Fosser.

Liv og virke

I 1977 flytta hun til Oslo for å studere skuespillerkunst. Studentlivet ble finansiert med jobb på et psykiatrisk sykehus. Da hun reiste sørover hadde hun ikke planer om å bli musiker, men broren Ola Bremnes (f. 1955) hadde introdusert henne for en rekke kjente artister, og hun hadde en sterk interesse for musikk. Debuten som plateartist kom i 1980 med Folk i husan, som var et samarbeid med Ola Bremnes. I 1982 deltok hun i den norske finalen i Melodi Grand Prix, der låta «Romantikk» kom på sjuende plass. Hun stilte da på scenen sammen med visegeruppa Stiftelsen, som hun var med i sammen med Petter Henriksen, Magnus Fredberg, Anders Baalsrud og Helle Ramstad. Det var fortsatt ikke mulig for henne å leve av musikken, og inntektene kom fra jobb som journalist. Hun jobba først i Nationen, og senere i kulturavdelinga i Aftenposten. Hun kom med flere andre album sammen med andre artister de neste åra. Den yngre broren Larv Bremnes (f. 1964) ble med på albumet Mit navn er Petter Dass – som boer ved Verdens Ende i 1984. Det ble også tid til å studere, slik at hun fikk graden cand.mag. med fagene nordisk språk og litteratur, historie og teatervitenskap ved Universitetet i Oslo.

I 1987 ga hun ut sitt første soloalbum, Mitt ville hjerte. Tekstene var dikt av danske Tove Ditlefsen, framført som de var skrevet, men med norsk uttale. Musikken var komponert av Petter Henriksen, mens Erik Hillestad og Kirkelig kulturverksted var utgiver. Dette albumet ble hennes gjennombrudd som artist, og innkasserte Spellemannsprisen samme år. Hun ble musiker på heltid, og i 1989 kom Blå krukke med hennes egne tekster.

Senere album har vært dels soloalbum, og dels samarbeid med andre artister, blant annet brødrene Ola og Lars Bremnes, Lars Klevstrand, Ole Paus og Mari Boine. Hun har turnert både i Norge og i utlandet. Hun har blitt nominert til Spellemannsprisen ni ganger, og vant den tre av gangene. Etter fire nominasjoner til Rockheim Hall of Fame ble hun tatt inn der i 2018. Av andre priser kan nevnes Vidar Sandbecks kulturpris (2016) og Skjæraasenprisen (2018).

I 1998 satte hun opp kabareten Svarta Bjørn for Festspillene i Nord-Norge, og i 2015 konsertforestillinga Når du kommer dit for Hålogaland Teater og Nordland Teater. Hun har også tatt en sving innom den opprinnelige planen om å bli skuespiller; i 2017 spilte hun journalisten Harrieth Hansen i Kings Bay.

Høsten 2013 fortalte hun at hun tjue år tidligere fikk kreft i ryggrad og lever, og at hun hele tida lever med frykten for at sykdommen skal blusse opp.

I 2015 deltok hun i den tredje sesongen av slektsforskingsprogrammet Hvem tror du at du er?.

Litteratur og kilder