Kjærlighet og vennskap

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kjærlighet og vennskap er en spillefilm, kalt et moderne lystspill fra 1941, regi var ved Leif Sinding etter et manus av Gustav Berg-Jæger, Gunnar Neels-Hansson og Alf Rød, baserrt på skuespillet Kjærlighed og venskab av Peter Egge. I Sverige ble filmen vist under tittelen Den kärleken, den kärleken.

Filmmusikken var ved Jolly Kramer-Johansen. I tilleg ble «Chagrin d'amour» av Halfdan Nobel Roede og «Preludium» av Frédéric Chopin benyttet i filmen.

Filmen hadde premiere 25. august 1941 på Klingenberg kino i Oslo.

Handling

Fra programheftet: Ekteparet Harald og Eva Jespersen er ikke lykkelige i ekteskapet. Hun er forfatter, ytterst ærgjerrig, men foreløpig uten suksess. Han er kontorist, en av hverdagens grå slitere som stadig drømmer om noe bedre. Han vil bli ingeniør, men har mer enn nok med jobben og alt det ekstraarbeidet han må påta seg for å makte sin kones ekstravaganser.

En dag drar Eva på forfatterkongress til Stockholm. Dit skal også Haralds venn litteraturhistorikeren og kritikeren Anton Schack som lever i et lykkelig ekteskap med den huslige Ragna.

Etter mye festing faller Eva og Anton i hverandres armer, og etter en stund blir de sammen, selv om Anton enda besøker Ragna. Harald, som plutselig arver en formue etter en onkel, drar til Berlin, hvor han i danseren Simonowskas armer forgjeves forsøker å glemme sin svikefulle hustru.

Evas nye ekteskap blir ikke lykkeligere enn det gamle. Nå kommer også økonomiske bekymringer til, bekymringer hvor en viss sakfører Hansen snart kommer til å spille en betydelig rolle. Eva trodde at det var en smal sak å låne penger av en slik velmenende gammel sakfører, selv om hun manglet garantist. Det hele utvikler seg til en katastrofe, som bare blir avverget av at Evas tidligere mann Harald kommer tilbake fra Berlin. Han vil ha Eva tilbake, men hun vakler. Takket være Antons energiske hjelp har hun gjort lykke som forfatter, og denne suksessen vil hun nødig unnvære. Men til slutt ofrer hun sitt forfatterskap, selv etter at hun har gjort lykke på egen hånd uten Antons hjelp. Hun vil bli en god hustru for Harald, og en god mor for hans barn. Og Anton vender tilbake til sin Ragna, som han til tross for skilsmissen egentlig ikke et øyeblikk har forlatt.

Rolleliste

Kilder