Kongefamilien på Lillestrøm stasjon under krigsutbruddet 1940

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Minneplakett for Kongefamiliens opphold på Lillestrøm stasjon 9. april 1940. Foto Lisbeth Lund Andresen, Romerikes Blad.
Kong Haakon med følge ankommer Hamar stasjon 9. april 1940 kl 11.15. Fra venstre Kong Haakon, biskop Eivind Berggrav, statsminister Johan Nygaardsvold, stortingspresident Carl Joachim Hambro, Kronprins Olav, Prinsesse Astrid, politimann, Kronprinsesse Märtha, Prins Harald. Foto Digitalt Museum.

Kongefamilien fikk 9. april 1940 et ufrivillig opphold på Lillestrøm stasjon. Tidlig på morgenen samme dag var det blitt satt opp et ekstratog på spor 8 på Østbanestasjonen i Oslo. Det tyske flaggskipet «Blücher» var noen timer tidligere senket ved Oscarsborg i Oslofjorden, og flyalarmen i byen hadde gått ved 5-tiden. Toget skulle i all hast evakuere kongefamilien, stortingspresident Carl Joachim Hambro, noen av stortingsrepresentantene samt fem statsråder før byen ble besatt av fremmede styrker.

Kongetoget

Kongetoget, som det gjerne har blitt kalt i ettertid, forlot Oslo klokka 7.23 med retning mot Hamar. Ombord i den bakerste vogna løp småprinsessene rundt, og prins Harald moret seg med å trykke på ringeklokka til konduktøren. Prinsesse Ragnhild skal ha fortalt at de hadde stått veldig tidlig opp og at det ikke ble noe lys da deres «dadda» skulle skru på lampene.

Uventet stoppsignal

Like før innkjøringen på Lillestrøm stasjon fikk toget stoppsignal på grunn av flyalarm. Angrepet på Kjeller flyplass skal ha startet omtrent klokka 7.50. Etter kort tid kom klarsignalet. Passasjerene kunne fra sin kupé se at flyene fløy lavt nede og at bombene falt, og kort etter rullet toget inn og stanset på stasjonen. Der ble alle passasjerene beordret ut av toget og ned i jernbaneundergangen for å gi dem dekning.

Gammel tunnel kom til nytte

Stasjonens underetasje besto den gang av en relativt kort passasjertunnel som ledet fram mot plattformtrappene. Innerst i denne tunnelen kunne jernbanepersonellet passere gjennom en låst dør som ledet direkte inn i en gammel gangtunnel under sporene. Tunnelen var bygd omkring år 1900 for å sluse passasjerene fra Øyerens rutetrafikk mellom togene og dampskipskaia ved Nitelva. Tunnelen var fortsatt i bruk, men nå bare av jernbanepersonell som snarvei til og fra den gamle lokomotivstallen.

Denne tunnelen lå lagelig til for å kunne gi beskyttelse for Kong Haakon og hans følge. Det fortelles at kronprinsbarna var litt engstelige under oppholdet, men uten å bli ordentlig skremt. De to små prinsessene holdt hver sin dukke under armen, mens prins Harald syntes det var festlig med det «fyrverkeriet», smellingen og «de lysende rakettene» han fikk et glimt av før de hastet ned i tunnelen.

Uenighet om togets videre kjøring

Etter en times ufrivillig opphold var toget klar til å kjøre videre. Men stasjonsmesteren skal ha motsatt seg dette fordi reglementet tilsa at alle tog skulle stanse under flyangrep. Kong Haakon løste problemet. Han roet stasjonsmesteren med at NSBs distriktssjef neppe ville ha innvendinger mot at det ble gitt tillatelse til at toget kunne kjøre videre i en slik situasjon, selv om dette skulle være i strid med reglementet. Toget satte seg derfor i bevegelse, men stasjonsmesteren var i tvil.

«Idet toget forlater Lillestrøm stasjon stryker et Heinkel-bombefly over det men uten å slippe bomber», ble det senere rapportert. Tyske fly fulgte etter toget nordover og strøk flere ganger lavt over det, uten å angripe. Toget holdt en stund sakte fart, og føreren var i tvil om hva han skulle gjøre. Men Kong Haakon skal ha svart: «Enten vi kjører fort eller sakte kan jo ikke toget komme fra flyene likevel. Gjør som De pleier og bry Dem ikke om tyskerne.» Ingen bomber ble sluppet. Flygerne visste kanskje ikke hvem som var med toget. Dette til tross for at radioen klokka 8 samme morgen hadde meldt om Kongens reise til Hamar, noe som skal ha medført at mange skolebarn møtte fram med flagg underveis! Toget kom vel fram til Hamar kl. 11.15.

Historielagets markering 9. april 2020

Ved 80-årsmarkeringen for krigsutbruddet i 2020 ønsket Lillestrøm historielag å rette oppmerksomheten mot de dramatiske hendelsene med en markering ved stasjonen. Arrangementet måtte imidlertid avlyses på grunn av korona-restriksjonene som ble innført få uker tidligere. Men en blå minneplakett var allerede gjort ferdig, og den ble montert på stasjonsbygningen uten seremoni. Det var også planlagt en innendørs samling der historielaget skulle belyse den spesielle historien som utspant seg i Lillestrøm-/Kjellerområdet i aprildagene. Som så mye annet måtte også denne avlyses.

Etterord: Kong Harald takker

Historielaget fant det riktig å informere Slottet om minneplaketten og de planlagte arrangementene. Harald – tre år gammel prins i 1940 – var med på den historiske turen 80 år tidligere. Kong Harald har ved hoffsekretær Hege Hognestad rettet følgende takk til historielaget via e-post:

«Hans Majestet Kongen har bedt meg takke for e-post med beskrivelse av de dramatiske hendelsene 9. april 1940 ved Lillestrøm stasjon, og for informasjon om den planlagte minneplaketten som historielaget vil henge opp.»

Kilder

  • Lokalhistoriewiki
  • Lillestrøm Historielag
  • Bent Wettergreen: «Ekstratog fra Oslo Ø til Hamar tirsdag 9. april 1940» utgitt av Lillestrøm Historielag 2003.
  • Opplysninger om gangtunnelen fra Bjørn Gunnar Kværne



Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.