Kristine Valdresdatter

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra innspillingen, spelemannen Harald Bergli kommer til bygda. Handlingen er lagt til Vang i Valdres, men scenen ble spilt inn ved Reinli stavkirke i Sør-Aurdal.

Kristine Valdresdatter er en spillefilm fra 1930, og den var den siste spillefilmen som ble laget som stumfilm i Norge, men det ble lagt på lydspor med musikk på filmen. Produsent, regissør og manus var ved Rasmus Breistein, basert på romanen Kristine: En fortælling fra Valdres fra 1886 av Hans Andersen Foss.

Filmen hadde premiere 26. desember 1930.

Handlingen

Faksimile fra Morgenavisen 27. desember 1930: annonse for filmen Kristine Valdresdatter, som hadde premiere dagen før.

Hvert år kommer den engelske lord Wakefield til Vang i Valdres for å fiske laks, og tar alltid inn på storgården Solbjør nede i bygden. Gården eies av lensmann Erik Solbjør, og ved jonsok drar de som oftest sammen opp til Solbjørsetra. En sommer treffer lorden her den vakre Anne budeie og blir straks forelsket i henne.

Den følgende våren får Anne en datter i sin fortvilelse legger hun en natt den nyfødte på trappa til Solbjør og kaster seg etterpå i vannet og drukner. Lensmannen tar det lille barnet til seg som sitt eget og hun får i dåpen navnet Kristine Valdresdatter.

Etter at det har gått noen år, ooppdager lord Wakefield at den vesle jenta har en sølje i halsen som han kjenner igjen som Annes. Han forstår da at Kristine må være hans datter, men han holder det hemmelig.

Under oppveksten blir Kristine glad i skolekameraten Harald, som er en snill og klok gutt. Alt som barn flink til å spille på fele og ofte sitter Kristine betatt og lytter. Men Harald blir en riktig villstyring som voksen, både til å drikke og til å sloss. Kristine gjør alt hun kan for å få ham fra det, men det nytter ikke, og det kommer til brudd mellom dem.

Harald som er blitt en mester på fele, drar ut som spillemann, mens Kristine blir med lord Wakefield over til England, hvor han sørger for å utivkle hennes vakre sangstemme. Hans store drøm er en gang å høre henne synge i kirken for bygdefolket i Vang.

Men Kristine og Harald kan ikke glemme hverandre, og det kommer til brevveksling mellom dem. Harald skriver at han helt har sluttet å drikke og en sommer møtes de igjen i hjembygden. Lord Wakefield er i bygda som vanlig. Han blir alvorlig syk, og sender bud etter Kristine og Harald og forteller dem på dødsleiet at han er Kristines far og har innsatt henne som sin arving.

Rolleliste

Eksterne lenker