Utskyld, en årlig avgift til kronen fra en del gårder på Sørvestlandet, oppr. betalt med smør og mel i kvanta som tilsvarte (brøkdeler av) en månedsmat (s.d.). A. Steinnes har vist (HT 36 s. 301 f.) at utskyldsgårdene ligger langs gamle ferdselsveier. Han mener derfor at opphavet til denne avgiften har vært en veitsleplikt overfor en høvding eller konge. Steinnes tenker seg at dette veitslesystemet var i bruk før rikssamlingen (overgang til fast avgift på 1000-tallet) og at utstrekningen av det området som utskyldsgårdene ligger i, viser grensene for en eldre statsdannelse på Sørvestlandet.
Utskyld falt bort etter 1665 i Mandals, Lista og Nedenes amt; når det her i senere kilder er tale om utskyld, må det bero på sammenblanding med landskyld (uten bygsel). I Rogaland ble det krevd utskyld også senere. Fra 1685 ble naturalytelsen avløst av avgift i penger. Ennå på slutten av 1800-tallet var det her enkelte gårder som betalte utskyld, men andre hadde på det tidspunkt fått denne avgiften innløst. Jf. jordebokskatter.H.W.
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.