Lindemanprisen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lindemanprisen ble etablert i 1978 og er en årlig utmerkelse, administrert av Lindemans legat ved Norges musikkhøgskole som i sin tid ble startet av Ludvig Mathias Lindeman som Musikkonservatoriet og legatet ble stiftet ved en donasjon fra hans sønnesønn Trygve Lindeman (1896–1979) som var tredje generasjon som eier og leder av Musikkonservatoriet fram til opprettelsen av musikkhøgskolen i 1973.

Prisen

Prisen er Norges største musikkpris og deles ut av styret for Lindemans Legat på grunnlag av innstillinger fra oppnevnte fagråd.

Prisen skal gå til «en komponist, utøver eller musikkpedagog som har gjort en spesielt betydningsfull innsats i norsk musikkliv. Prisen skal bidra til å fremme norsk musikkliv ved å fremheve særlig fremtredende musikeres innsats».

I perioden 1978–1993 ble den årlige prisen delt mellom komponist, utøver og pedagog, deretter til kun en mottaker, ev flere på fritt grunnlag. Prisen er i 2005 på 150 000 norske kroner, og vinneren har siden 2001 også den ekstra rollen ved å peke ut mottakeren av den årlige De unges Lindemanpris på 50 000 kroner. Prisvinneren her må være under 35 år.

Utdelingen skjer i slutten av oktober under en egen festkonsert i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole i Oslo.

Vinnere av Lindemanprisen

Vinnere av De unges Lindemanpris

Eksterne lenker