Ljabru holdeplass

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Blant de siste avgangene med siste av de gamle Ekebergvognene i rødt og grått, skiftet ut i 1974.
Foto: Erik Borgersen/Akershusbasen (1974).

Ljabru holdeplass er endestasjonen på Ekebergbanen i bydel Nordstrand. Den ligger 8,3 kilometer fra Jernbanetorget og 100 moh og ble åpnet 17. september 1941 da Ekebergbanen ble forlenget ensporet ytterligere en kilometer til Ljabru.

I 1979 ble sporet utvidet til dobbeltspor, bortsett fra broen ved Sæter. Først da hele linjen på strekket, samt Sæter holdeplass ble oppgradert i 2014 ble selve broforbindelsen bygget ut til dobbeltspor.

Ljabru holdeplass har vendesløyfe og et depotspor.

Allerede i 1925 vedtok herredsstyret i Aker å pålegge Ekebergbanen en forlengelse den siste kilometeren til Ljabru, i tråd med forutsetningen de satte i konsesjonen, hvor de etter fem år kunne forlange dette. Dette var innenfor banens egne planer, men forholdene endret seg da Smålensbanen samme år endret sin trasé til å gå over Hauketo. Dette mente Ekebergbanen tok bort trafikkgrunnlaget for en holdeplass på Ljabru. I stedet ville banen legge en fem kilometer lang forlengelse mot Hvervenbukta, men fikk ikke konsesjon til dette. Men banen fikk godkjennelse til å legge en forlengelse til Ljabru i bero, også av hensyn til kostnadene da det lå inne et krav om at Nordstrandveien måtte krysses i bro.

Det ble bråk da planen om en trikkebane til Lambertseter kom opp, lokalt ble det hevdet at dette var et løftebrudd å bygge en ny bane et annet sted før Ekebergbanen ble utvidet som hele tiden var forutsatt. Kommunen bevilget midler til en utvidelse, som imidlertid ble noe forsinket som følge av krigsutbruddet. Men sommeren 1940 var anleggsarbeidet i gang.

Kilder


Koordinater: 59.85405° N 10.80041° Ø