Mørelinjen
Mørelinjen er navnet på en av NOR-WAY Bussekspress sine ekspressbussruter. Den kjøres i dag på strekningen Trondheim - Surnadal - Halsa - Krifast - Molde - Ålesund. Mørelinjen ble startet i 1935 som et samarbeid mellom flere rutebilselskap. Navnet er fremdeles i behold, selv etter flere fusjoner og omlegginger av veinett og kjørerute.
Historikk
Mørelinjen var opprinnelig navnet Surnadal Billag brukte på sin bussrute mellom Kristiansund og Trondheim via Surnadal. Ruten ble markedsført som en rute for turister, men den ble snart en suksess, og mye brukt også av «vanlige reisende». Ruten er lagt om i pakt med utvikling av veinett og ferjeruter. Opprinnelig gikk ruten sørover fra Surnadal via ferjeruten Kvanne-Røkkum, videre til Tingvoll og Kristiansund. På Tingvoll gikk det ferje over fjorden til Angvik, og Angvik kjørte passasjerene videre til Molde. Der var det bytte til ferje til Vestnes, og Vestnesruten kjørte videre til Ålesund.
Etter at Surnadal Billag overtok Angvik Auto i 1975, og Rindal kommunale auto i 1976, skiftet selskapet navn til Mørelinjen AS. I 1985 ble Vestnesruten overtatt av Ålesund Bilruter. Fra 1986 samarbeidet Mørelinjen AS med Ålesund Bilruter om gjennomgående busser hele veien mellom Trondheim og Ålesund under fellesnavnet Mørelinjen. Dermed kunne passasjerene sitte i samme buss hele veien.
Etter krigen, 1948-1970, ble det også kjørt nattrute i sommersesongen. På 1950-tallet hadde bussene egen bussvertinne mellom Molde og Trondheim [1]. Fra 1950-tallet gikk det også flere ekstraruter om sommeren. Etter 1975 ble rutenettet utvidet til også å omfatte faste ettermiddagsavganger i tillegg til den faste avgangen som fikk fra Trondheim og Ålesund om morgenen.
I 1988 ble Mørelinjen fusjonert med Trollheimen Trafikk AS. Det nye selskapet beholdt navnet Mørelinjen, men hovedkontoret ble lagt til Sunndalsøra. Ruten ble nå lagt om. Flere avganger gikk nå over Sunndalsøra og Eidsvåg istedenfor om Tingvoll-Angvik. I 1992 kom Kristiansunds Fastlandsforbindelse (Krifast). Det ble nå også avganger om Surnadal-Halsa-Bergsøya-Molde, og på Bergsøya ble det forbindelse til og fra Kristiansund. Etter noen år ble dette hovedforbindelsen, og det gikk korresponderende rute Molde-Eidsvåg-Sunndalsøra-Surnadal.
I 1996 kjøpte Hemne og Orkladal Billag (HOB) majoritet i Mørelinjen AS.
I 1997 fusjonerte HOB og Ålvundfjord Skysslag AS, som eide 72 % i Nordmøre Trafikkselskap AS i Kristiansund. Samme år kjøpte HOB også Molde Bilruter AS. Etter dette satt HOB med kontrollen over busstransporten i mørebyene Molde og Kristiansund og korridorene mellom disse byene og Trondheim. Disse selskapene ble nå samlet i HOB Møre, og Mørelinjen ASA blr med dette borte som firmanavn.
I 2001 ble HOB og AS Trondheim Trafikkselskap, etter langvarige forhandlinger, slått sammen til ett selskap. Det nye selskapet fikk navnet Team Trafikk AS og ble Norges tredje største busselskap.
I 2002 ble Team Trafikk AS solgt til NSB-eide Nettbuss for 340 mill kr.
Bussruten har i dag som i 1935 navnet «Mørelinjen», men kjøres nå av Nettbuss Møre, som NOR-WAY Bussekspress rute på strekningen Trondheim - Surnadal - Halsa - Krifast - Molde - Ålesund.
Referanser
- ↑ Hjermann, L. 2001. Side 91-92.
Litteratur
- Berild, Sveinung. Mørelinjen 75 år. Artikkel i bladet «Rutebil» nr. 113, februar 2011 (s. 16-25).
- Hjermann, Lasse. (redaksjonsnemnd: Hjermann, Lasse; Høsteng, Arne Kristian; Vollstad, Knut) 2001. Rutebilnæring under omstilling 1965-2000.Transportbedriftenes landsforening Møre og Romsdal. Molde, 2001. 137 sider. ISBN 82-7955-028-3
Eksterne lenker
Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Mørelinjen» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden. Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon. |