Marie Michelsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Marie Katharine Michelsen (født Monsen, 1851 i Bergen, død 2. juni 1937 i Bergen) var forretningskvinne og politiker i Bergen, og i 1901 ble hun valgt til medlem av kommunestyret.

Familie og bakgrunn

Marie Michelsen var datter av navigasjonslærer Mons Olai Monsen og Lene Sofie Monsen, f. Hellemann. Som 15-åring, i folketellingen i 1865, finner vi henne boende i rode 15, nr. 22, sammen med sine foreldre og sine søsken, en bror og to søstre.

31. juli 1878 giftet Marie Monsen seg med styrmann Johan Henrik Mikkelsen i Korskirken. I 1885 tok mannen borgerbrev i handel, og ved folketellingen samme år finner vi dem boende i Steinkjellerbakken 1a. Johan er registrert som handelsmann og Marie som hustru. I huset bor også en tjenestepike og en «Butik Jomfru i Huset». Det kan gjerne tyde på at forretningen ble drevet i huset i Steinkjellerbakken. Ikke lenge etter må mannen ha tatt opp igjen styrmannsyrket. Den 21. januar 1888 døde han, da han som styrmann på dampskipet St. Olaf falt over bord og druknet. Ekteparet hadde ingen barn.

Paraplymakersken

Som enke måtte Marie Michelsen forsørge seg selv. Frem til 1890 fortsatte hun å bo i huset i Steinkjellerbakken, og hun er registrert som handlende i ligningsprotokollene. Mye kan tyde på at forretningen ikke gikk veldig godt, for i løpet av et år ble inntekten hennes nesten halvert. I mars 1891 tok hun borgerbrev som paraplymaker. Allerede 1. september året før skal hun ha åpnet en paraplyfabrikk med utsalg i Store Markevei. Femti år seinere skrev Bergens Arbeiderblad bl.a dette:

1. september er det 50 år siden Marie Michelsen åpnet sin paraplyforretning på Store Markevei. Fru Michelsen var en sjelden dyktig dame som drev sin forretning frem til å bli en av de ledende i branchen. Da hun så flyttet sine forretningslokaler til Olav Kyrresgate, kom hun ytterligere i kontakt med det store publikum. Hun trakk seg tilbake fra virksomhet i 1908 da hun overdrog forretningen til fru Dina Flamer, som fortsatte den i samme ånd og samme spor som sin forgjenger.

Ved folketellingen i 1891 bor Marie Michelsen i Store Markevei 20, og er registrert med yrke «Paraplyforretning (Butikjomfru)». I folketellingen dette året er det registrert hele 141 personer på eiendommen i Store Markevei, som dermed må ha vært et av byens mest trangbodde hus! Senere flyttet hun til Store Markevei 7. Muligens hadde hun også sin paraplyforretning der, som altså startet med utsalg i Store Markevei. Etter hvert flyttet hun forretningen til Olav Kyrres gate 10, en av byens sentrale handlegater.

I folketellingen i 1900 er Marie registrert som paraplymakerske og bor i Domkirkeplassen 2a. Hun bor i 2. etasje med 4 rom og kjøkken, sammen med en tjenestepike og to losjerende, handelsbestyrerinne Ragnhild Johnsen og butikkjomfru Anne Stalheim. I ligningsprotokollene fra 1901 ser vi at hun har en relativt bra inntekt, samtidig som hun har opparbeidet seg en viss formue.

Etter salget av paraplyforretningen i 1908 hadde Michelsen blitt en velhavende dame som kunne leve av oppsparte midler. Hun bodde i København fra ca. 1910 til 1930, men kom tilbake til Bergen på sine eldre dager.

Marie Michelsen som politiker

I 1901 ble Marie Michelsen valgt inn som en av de første 6 kvinnene i Bergen kommunestyre. Hun stilte til valg på det konservative og moderate partis liste. To kvinner fra denne listen ble valgt inn i kommunestyret, Marie Michelsen og Gina Heggelund. Det har ikke vært mulig å finne ytterligere informasjon om enkeltsaker Michelsen engasjerte seg i. Hun satt i kommunestyret en periode (1902-1904), men stilte ikke til gjenvalg ved neste kommunevalg i 1904.

Andre interesser og aktiviteter

Marie Michelsen var en av stifterne til Bergens kvindelige Handelsstands Forening. Den ble stiftet i 1889 med 160 medlemmer. Da Bergens Handelsfunktionærers Forening ble stiftet mistet foreningen sin betydning, og ble senere oppløst som forening og gikk over til et understøttelsesfond.

Marie Michelsen var dessuten et svært aktiv medlem av Bergens Turnforening, der hun var den første kvinnelige forturneren.

Marie Michelsens legat

I sitt testament opprettet Marie Michelsen et legat med en grunnkapital på kr. 208 448 kr. Hvert år på Michelses dødsdato skulle legatet dele ut prosjoner på kr. 500 til enker eller ugifte damer som selv hadde hatt handelsforretning eller drevet et håndverk, eller til enker etter forulykkede styrmenn. De som fikk porsjoner fra legatet beholdt sin porsjon så lenge de levde. I tillegg skulle legatet utdele årlige porsjoner til enkelte navngitte kvinner, blant annet Dina Flamer, som overtok Michelsens paraplyforretning i 1908, og Michelsens hushjelp Anna Hjelmeland.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Logo De 100 første.jpg Marie Michelsen er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.Bergen byarkiv logo.jpg Marie Michelsen er basert på en artikkel publisert eller bearbeidet av medarbeidere ved Bergen byarkiv og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Se også Forside:Bergen byarkiv.