Marie Topp

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Marie Topp. Fotografisk Atelier». Fra baksida av et bilde tatt av henne.

Marie Topp (født 18. februar 1869 på Gjøvik, død 14. desember 1934) var fotograf, seinere butikkinnehaver på Gjøvik. I 1905 var hun med på å grunnlegge Gjøvik tennisklubb og satt også i klubbens første styre. Marie Topp var ugift.

Bakgrunn

Topp var datter av Eline Larsdatter og Mathias Topp, fabrikkbestyrer hos O. Mustad & Søn utafor Gjøvik. Hun vokste opp i gården Heimdal, i bydelen Briskebyen. I 1891 reiste Marie Topp til Amerika og slo seg etter hvert ned i Chicago, der hun begynte som fotograf.

Tilbake til Gjøvik

Etter 7-8 år i Statene reiste hun tilbake til hjembyen Gjøvik, og fortsatte å arbeide som fotograf. Det har blitt sagt familien advarte henne mot å begynne i et så usikkert yrke, men hun skaffa seg allikevel lokaler i Storgata 6. Marie Topp dreiv atelier her mellom 1900 og 1908, og var spesielt kjent som en dyktig barnefotograf.

Etter åtte år begynte hun i stedet forretning med søm av finere undertøy hjemme i Heimdal (Storgata 45). Anna Pauline Olsen fortsatte som fotograf i atelieret hennes til 1911, da Hellbjørg Gjørvad overtok.

Ifølge folketellinga for 1910 bodde Marie Topp sammen med faren og broren Einar, som begge var enkemenn, samt den ugifte broren Marcus. Også Marcus var med i styret i tennisklubben. Tilfeldigvis ligger dagens tennishall i Mathias Topps veg.

Noen enkeltbilder fra Marie Topps produksjon oppbevares hos Mjøsmuseet.

Galleri

Kilder og litteratur