Marthe Brager

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Portrett av Marthe Brager.
Foto: Stavanger Aftenblad, 13. august 1910.

Marthe Brager (født 23. juli 1810 i Land[1], død 1. januar 1914 i Arendal) var husjomfru m.m. Brager, som var ugift, ble hele 103 år gammel. På sin siste fødselsdag, i 1913, ble hun av avisa Indtrøndelagen omtalt som «landets ældste dame».

Hun ble født i Fluberg i nåværende Søndre Land kommune, som datter av landhandler Niels Brager og Severine f. Munch. Marthe Brager arbeidde i mange år som husjomfru hos broren Peter Munch Brager, som først var prest i Nordland og seinere ble utnevnt til sokneprest i Øyestad ved Arendal.

Broren døde i 1869, og Marthe Brager flytta til Tyholmen i sjølve Arendal, der hun i ifølge 1900-folketellinga bodde sammen med nevøen Severin Brager og niesa Laura Brager. I 1910 besto husholdningen av Marthe og Laura Brager, i tillegg til tjenestejenta Sofie Sørensen.

I 1849 finner vi «Jfr. Marthe Brager» som passasjer med DS Constitutionen til Arendal, bl.a. sammen med broren, «Provst Brager».[2]

Utklipp og minner

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

Referanser

  1. I folketellinga for 1910 er det oppgitt at hun er født i Kristiansand, men dette er åpenbart feil, da alle andre kilder, ikke minst dåpsregisteret i kirkeboka for Land, viser at hun er født i Land.
  2. Den norske Rigstidende 18/9/1849


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.