Martinus Rørbye

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Martinus Rørbye. Kobberstikk av Carl Wilhelm Erling Eckersberg, 1852.
"Fiskere ror deres båd gennem det oprørte hav mod et skib i havsnød". Maleri av Martinus Rørbye, 1847.

Martinus Christian Wesseltoft Rørbye (født 17. mai 1803 i Drammen, død 29. august 1848 i København) var kunstmaler fra den dansk malerkunstens gullalderen. Han tilhørte kretset av Skagenmalere. Rørbye ble født i Drammen og bodde i Norge til han var 11 år. Senere var han på to reiser til Norge, der han blant annet malte flere landskapsmalerier.

Martinus var sønn av Frederikke og Ferdinand (d. 1818) Rørbye. Av hans ti søsken var seks født i Norge. Blant dem var Emilie Hendriette Christence (f. 1805), Ludvig Adolph Friderich (f. 1808), Emma Aulalia (f. 1810) og Nancy Gerharthine (f. 1813). Faren var embetsmann og tjenestegjorde som magasinforvalter i Drammen fra omkring 1802 til 1812. Rørbye kjøpte i den forbindelse Tollbugata 48 i bydelen Strømsø i Drammen, der han blant annet fikk bygd ut hovedhuset. I 1812 ble han utnevnt til overkrigskommisær. Da Norge ble frigjort fra Danmark i 1814, flyttet familien tilbake til Danmark.

Det viste seg tidlig at Martinus hadde anlegg for tegning og maling. Han tok kunstutdannelse på Det Danske Akademi i København. I 1833 besøkte han for første gang Skagen i Danmark og ble senere en del av kunstnerkretsen der.

Martinus Rørbye reiste til mange land i Europa for å tegne og male, blant annet til Norge. I 1830 var han på gjenvisitt i Drammen; et ikke helt vellykket besøk, ifølge dagboks-notatene. Riktignok var det hyggelig å snakke med gamle postmester Schmidt, og madam Elsters butikk var fortsatt full av deilige bakervarer, men han likte dårlig endringene i fødehuset: vannkaret utenfor kjøkkendøren var erstattet med et springvann, borte var også kontorbygningen, dukkestuen og stallen.

I 1839 giftet Martinus seg med Rose Frederikke Schiøtt, og paret dro på tre års bryllups- og studiereise. Etter hjemkomsten i 1842 malte han en ny altertavle til Bragernes kirke, "Kristus og de to disiplene i Emmaus". Den gamle kirken gikk med i den store bybrannen i 1866, men tavlen ble reddet, og i 1872 ble den flyttet til Frogner kirke i Lier, hvor den fortsatt henger.

I 1844 ble Rørbye utnevnt til professor ved Modellskolen til Kunstakademiet, men fire år seinere døde han på sin ni års bryllupsdag, den 29. august 1848.

Kilder og litteratur


Buskerud våpen.png Martinus Rørbye er basert på en artikkel fra historieboka.no, et nedlagt nettsted som formidla Buskeruds historie. Teksten er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Overføringa av historieboka.no til Lokalhistoriewiki er et samarbeid mellom wikien og Viken fylkeskommune. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.