Mina Bonde

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mina Bonde

Mina Bonde (født 10. april 1856 i Tønsberg, død samme sted 13. november 1932) var en av tre kvinner som ble valgt inn i Tønsberg bystyre i 1901. Bonde var oppført på Høyres liste. Mina Bonde var kunstner og forretningsdriver.

Bakgrunn

Tollbodgaten i Tønsberg, akvarell av Mina Bonde

Foreldrene var skipsfører Johan Bonde (1826-1914) og Karoline Bonde, født Krøger (1827-1903), begge født i Slagen ved Tønsberg. Mina levde stor deler av sitt liv i foreldrenes hus i Øvre Langgate i Tønsberg, da kalt "Bonde-gården".

Mina Bonde var tegner og malerinne, og elev av maleren Otto Valstad. Hun var en allsidig kunstner og malte et stort antall gate- og landskapsbilder med mange motiver fra Tønsberg.

Fram til 1905 drev hun egen mote- og manufakturforretning i Tønsberg. Hun var også sosialt engasjert, og sammen med sin søster var Mina Bonde den drivende kraft i etableringen av sjømannshjemmet i Tønsberg. Hun var i en årrekke formann i Sjømandshjemmets Kvindeforening.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!


Logo De 100 første.jpg Mina Bonde er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.