Mogens Thorsens og Hustrus Stiftelse

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den første bygningen fra 1898, ark.: Henrik Bull, revet i 1958-1959. Her fronten mot Bygdø allé.
Den nye bygget i Niels Juels gate 19, oppført i 1957-1958, ark.: Frithjof Stoud Platou.
Atriet i Niels Juels gate 19.

Mogens Thorsens og Hustrus Stiftelse, til daglig ofte bare Mogens Thorsens Stiftelse er idag en stiftelse som drifter et aldershjem for ugifte kvinner eller enker. I hjemmet i Niels Juels gate 19 i Oslo har stiftelsen 52 leiligheter for enslige kvinner. Alle leilighetene har eget kjøkken og bad, og beboerne har tilgang til felles stue, hage, terrasse og vaskeri. Nye beboere tas opp etter hvert som leilighetene blir ledige, normalt en til to i året. Søkerne på disse bør være mellom 60 og 70 år, og kan ikke være gifte eller samboende. Øvre aldersgrense for innflytting er 70 år. Søkere som eier egen leilighet kan ikke bli tildelt leilighet.

Historie

Opprinnelig var stiftelsens formål å gi 50 enker eller ugifte kvinner av den dannede klasse fri bolig. Hjemmet lå på den eiendommen som skipsreder Mogens Thorsen eide like ved Solli plass i Oslo, mellom Drammensveien og Bygdøy allé. Hjemmet var oppført i 1898 som en stor, monumental bygning, tegnet av arkitekt Henrik Bull.

Forstander for stiftelsen den første perioden fra 1896 til 1908 samt noen år fra 1921, var Fredrik Christian Kierulf, sønn av statsminister Otto Richard Kierulf.

Stiftelsens eiendom omfattet både adressene Drammensveien 33 og Bygdøy allé 2-4. Skillebekken rant over denne eiendommen, men den ble lagt i rør da tomten ble bebygget. En del av eiendommen ble solgt før 1921 med adresse Bygdøy allé 4. Salget ble gjort med servitutter om bygging av frittliggende villaer på eiendommen. Kjøperen som var Det Norske Livsforsikringsselskap Fram A/S, fikk likevel kommunal godkjenning for et nokså stort kontorbygg. Naboene saksøkte Fram for dette, men tapte i Høyesterett.

I 1958 begynte man å rive det opprinnelige hjemmet, for å gi plass til nytt hovedbygg for Norsk Hydro. Stiftelsen bygget da et nytt boligbygg på den opprinnelige eiendommen like bak Bygdøy allé 4, nå med adresse Niels Juels gate 19.

Kilder


Koordinater: 59.91493° N 10.71349° Ø